Socrii procurorului general-adjunct, Ruslan Popov, au fost oameni simpli, muncitori, au dus un trai modest și e puțin probabil că au avut resurse să-l ajute pe ginere să-și ridice o gospodărie de milioane, sunt de părere locuitorii satului Utkonosovka (anterior Erdec-Burnu), raionul Ismail, Ucraina, localitatea de baștină a avocatei Iulia Popov, soția procurorului.
O echipă a portalului anticoruptie.md s-a deplasat în satul socrilor lui Ruslan Popov, situat la o distanță de circa 250 kilometri de Chișinău, pentru a verifica declarațiile funcționarului cum că a fost ajutat de socrii săi care ar fi avut o afacere profitabilă cu sere.
Socrii lui Popov, Ion și Pelaghea Oprea, au locuit într-o casă din cărămidă, la fel ca și celelalte imobile, la intersecția străzilor Gagarin și Suvorov din Utkonosovka. Ion Oprea a lucrat în brigada de irigatori din fostul colhoz, iar soția sa a fost mai întâi colhoznică de rând, apoi a ajuns să lucreze în contabilitatea colhozului. Cuplul a crescut două fiice: Iulia, care locuiește în Republica Moldova, și Natalia, care locuiește în orașul Ismail.
În 2014, Ion și Pelaghea Oprea au vândut gospodăria cu 18.000 de dolari unui nepot, pe nume Denis, și s-au mutat cu traiul la fiica lor din Mileștii Mici. Atât consătenii, cât și rudele, susțin că soții Oprea au luat un preț bun pentru gospodărie, de 18.000 de dolari, deoarece în ultimii ani prețurile la imobile s-au diminuat simțitor. Acum o casă în Utkonosovka, cu sere în ogradă, poate fi achiziționată cu circa 5.000 de dolari, iar cu 18.000 de dolari poți cumpăra un imobil foarte bine aranjat.
Oamenii din sat susțin că gospodăria soților Oprea nu a arătat la fel de bine ca acum. Noul proprietar a făcut reparație capitală, a schimbat acoperișul și geamurile, a construit un gard nou. Denis a amenajat și patru sere. Familia Oprea a avut sere în ogradă, dar acestea erau mai degrabă într-o stare deplorabilă și au fost demolate.
În satul Utkonosovka, fiecare locuitor are cel puțin o seră în ogradă. Oamenii susțin că muncesc mult ca să aibă un venit de 2.000-3.000 de dolari pe an. „Serele ne ajută doar să supraviețuim. Sunt cheltuieli mari, resursele energetice sunt scumpe. Sunt cheltuieli mari și cu îngrășămintele, semințele etc. Cei care au mai multe sere nu se descurcă singuri și angajează zilieri. „Înainte afacerea cu sere era mai rentabilă, se putea câștiga undeva și la 5.000 de dolari pe an. Era deschisă piața din Rusia. Acum, oamenii vând roada la preț mic celor cu TIR-urile care apar în localitate în fiecare sezon agricol”, ne-a spus o femeie.
Amintim că portalul Anticorupție.md a publicat anterior o anchetă despre averea lui Ruslan Popov, inclusiv despre casa cu trei niveluri, evaluate de experți la cel puțin două milioane de lei, pe care omul legii a trecut-o în declarația de avere și interese personale la prețul de 111.000 de lei. În anchetă se mai arăta că, în 2014, Popov le-a donat socrilor un teren pe care aceștea și-ar fi construit în scurt timp un imobil de peste 160 de metri pătrați. În declarația de avere pentru 2018, Ruslan Popov a declarat că, în 2014, a împrumutat de la socrul său 10.000 euro, iar peste doi ani, 50.000 de euro de la soacra sa, datorii pe care s-a obligat să le achite timp de 20 de ani. Doar că Ion Oprea a decedat câțiva ani în urmă.
A doua zi după publicarea anchetei, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care se arăta că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii săi. Potrivit documentului, procurorul general-adjunct insista că averea sa se datorează socrilor săi din Ucraina, care s-au mutat cu traiul în Mileștii Mici cu câțiva ani în urmă.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii