Maia Sandu liniștește spiritele. Ce va face cu premiul de 30 de mii de euro

Anticoruptie.md
09/02/2024
Sursa foto: Inquam Photos

Președinta Maia Sandu va dona banii pe care i-a obținut alături  de premiul „Timișoara pentru valori europene”. În emisie directă la postul public de televiziune, șefa statului a menționat că remunerarea financiară, în valoare de 30 de mii de euro, încă nu a ajuns pe contul său, iar atunci când transferul va fi confirmat va face o donație unei organizații de caritate.

Maia Sandu a menționat că nu este primul premiu pe care-l ridică, iar criticile care au răsunat în spațiul public ar putea fi explicate prin faptul că în acest an alegerile prezidențiale din acest an și încercarea de a folosi orice  a subliniat că nu ar fi prima dată când primește un premiu bănesc, doar că din cauza faptului că suntem într-un an electoral au pornit controversele.

„Membrii juriului sunt oameni pe care eu îi respect și de aceea și am acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns, iar în momentul în care o să avem o claritate cui îi merge această donație – pentru că va fi făcută o donație către o organizație de caritate. Atunci o să anunțăm unde vor merge banii.”, a subliniat Sandu.

Un juriu format din personalități notorii din România au desemnat-o pe Maia Sandu,  laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene. Șefa statului și-a ridicat distincția la începutul anului.

Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost la prima ediție și  a premiat personalități recunoscute pe plan internațional care promovează sau apără valorile europene. 

Premiul a fost atribuit, în urma unui proces cu mai multe etape, de un juriu format din personalități din diverse domenii. Este vorba despre Mircea Cărtărescu, scriitor, Iulia Motoc, judecător al Curții Penale Internaționale, Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, Simona Miculescu, ambasadoare, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Anca Miruna Lăzărescu, regizoare și scenaristă, Adriana Babeți, scriitoare și critic literar, dar și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Membrii juriului au apreciat claritatea viziunii europene a Maiei Sandu și determinarea cu care o urmărește. 

„Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât acasă, cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni, dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”, se menționa în nota transmisă de membrii juriului. 

La Chișinău subiectul a stârnit discuții privind  remunerarea financiară aferentă distincției, organizatorii evenimentului au comentat că toate criticile s-ar face la comanda Moscovei.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a explicat, la solicitarea Președinției, că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista de cadouri din Legea integrității, respectiv, președinta Maia Sandu poate lua cei 30 de mii de euro.

Anticoruptie.md
09/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii