Maia Sandu: „Multe acte de corupție mare rămân neinvestigate. Așteptări mari de la noua șefă a Procuraturii Anticorupție”

Valeria Vițu
22/06/2022

„Sunt multe acte de corupție mare care rămân în continuare neinvestigate în R.Moldova. Și aici sarcina este dublă pentru noul șef al Procuraturii Anticorupție. Pe de o parte, să realizeze reforma instituției, iar pe de altă parte, să avanseze în special pe dosarele de corupție mare pentru că e o mare întârziere acolo. Așteptările sunt foarte mari de la noul șef al Procuraturii Anticorupție. Pe bună dreptate oamenii se întreabă de câți ani mai e nevoie să vedem progrese în investigarea furtului miliardului, investigarea dosarului ”Laundromat-ului”, spune, într-un interviu la RFI, președinta R.Moldova, Maia Sandu.

„Veronica Dragalin ar trebui, pe de o parte, să întreprindă reforma Procuraturii Anticorupție așa încât să fim siguri că acolo nu mai sunt oameni care au participat în scheme de corupție anterior sau care au permis ca aceste acte de corupție să se întâmple. Să se facă reforma, să se consolideze capacitatea instituției. Pe de altă parte, să avanseze în special pe dosarele de corupție mare pentru că e o mare întârziere acolo. Așteptările mele sunt mari. La fel așteptările cetățenilor sunt foarte mari”, afirmă șefa statului.

Pe bună dreptate, continuă Maia Sandu, oamenii se întreabă de câți ani mai e nevoie să vedem progrese în investigarea furtului miliardului, investigarea dosarului „Laundromat-ului”. Aici și despre dosarele lui Plahotniuc, Șor, Platon. De asemenea, progrese în investigarea privatizărilor contractelor de concesiune care au fost făcute în deceniul precedent și care a prejudiciat major statul R.Moldova”.

Precizăm că, începând cu 1 august, Veronica Dragalin, procuror în SUA, își va începe activitatea în calitate de șefă a Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, după ce a fost desemnată câștigătoarea concursului, anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor.  Din CV-ul câștigătoarei la șefia Procuraturii Anticorupție aflăm că are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință. De asemenea, experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO), conducerea, coordonarea și supravegherea urmăririlor și acuzațiilor penale. 

Referindu-se la recentele acuzații lansate de fostul președinte, Igor Dodon, suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, precum că dosarul său ”este unul fabricat la comanda șefei statului”, Maia Sandu afirmă că are doar un singur mesaj.

„Legea trebuie respectată. Nu am informații despre acest dosar. Instituțiile statului care investighează dosarul trebuie să respecte legea, așa cum trebuie să o respecte pentru orice alt dosar. Aici trebuie să existe mai multă transparență pentru că este implicat un om politic sau un fost om politic. Respectiv, interesul societății este mai mare. Procuratura, Centrul Național Anticorupție, cei care sunt implicați, trebuie să comunice, să fie totul foarte transparent și foarte important, să nu admită abuzuri, să fie respectată legea”, a punctat Maia Sandu.

În altă ordine de idei, șefa statului a vorbit la RFI despre „situația dramatică” legată de creșterea prețurilor în R.Moldova. 

„Este o situație dramatică. Prețurile într-adevăr au crescut foarte mult, mai mult decât în alte țări, chiar dacă acum vedem și în alte țări o dinamică destul de accelerată a inflației. În cazul R.Moldova, pentru că suntem o țară cu venituri mici, o țară în care există încă multă sărăcie, ponderea consumului de resurse energetice și ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare este destul de mare în bugetul familiei. Asta vorbește despre faptul că bugetul familiei este mic. Și în momentul în care a crescut atât de mult prețul la resursele energetice, a crescut mult și prețul la produsele alimentare, iată din contul asta avem o inflație mai mare decât în altă parte. Înțeleg că aceasta explicație nu ușurează situația cetățenilor”. 

„Guvernarea trebuie să urmărească și acolo unde sunt abuzuri pe piață, să le oprească. Banca Națională a Moldovei trebuie să-și facă lucrul mai bine, instituțiile care trebuie să combată monopolurile, înțelegerile de cartel. Dar cel mai important, Guvernul trebuie să vină cu măsuri de sprijin în special pentru cei care au venituri mici. E lucrul pe care îl poate face Guvernul. Executivul nu poate să controleze prețurile la resursele energetice pe care le importăm”, a conchis la RFI președinta R.Moldova, Maia Sandu. 

Valeria Vițu
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii