Maia Sandu pleacă la Paris // Întrevedere cu Emmanuel Macron și o nouă reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova

Valeria Vițu
17/11/2022

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, merge într-o vizită de lucru la Paris. Șefa statului va avea o întrevedere cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la începutul săptămânii viitoare. Tot atunci va avea loc cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova, o inițiativă a Germaniei, Franței și României. Recent, România a co-prezidat o nouă reuniune a Grupului de lucru Anticorupție, în pregătirea Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris, transmite RFI.ro, într-o corespondență de la Chișinău.

Vizita președintei Maia Sandu la Paris are loc în perioada 20-22 noiembrie, în paralel cu lucrările celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Moldova. La evenimentul programat pentru luni, vor participa majoritatea membrilor Guvernului Gavrilița, dar și miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și României, țări care au lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova, au precizat pentru RFI, surse diplomatice.

În timpul ultimei sale vizite la Paris, în luna mai, șefa statului, Maia Sandu, a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral și agenda europeană a Republicii Moldova. Maia Sandu i-a mulțumit atunci liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați și pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute țara noastră să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, dar și să continue reformele inițiate.

Trebuie spus că, în ajunul vizitei la Paris de la începutul săptămânii viitoare, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a purtat o discuție telefonică cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cei doi oficiali s-au referit la situația de securitate din regiune urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina și consecințele acesteia pentru țara noastră, în special în sectorul energetic. Totodată, șeful Externelor de la Chișinău a acceptat invitația Alianței pentru participare la reuniunea miniștrilor afacerilor externe, care va fi găzduită la București în perioada 29 - 30 noiembrie. ”Am punctat că în actualul context de securitate foarte fragil, țara noastră își dorește fortificarea și modernizarea capacităților de apărare”, a menționat Nicu Popescu.

Republica Moldova ar avea nevoie de 1,1 mlrd de euro pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă, a afirma recent la Paris, Nicu Popescu. ”Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă. Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic”, a adăugat el, subliniind că Republica Moldova caută să găsească surse de aprovizionare alternative. Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a declarat Nicu Popescu în marja Forumului pentru Pace de la Paris, citat de France Press.

Prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin, și a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Germania și Franța. Evenimentul a marcat lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova și a generat un important sprijin politic, financiar și tehnic, în beneficiul direct al Republicii Moldova. 

Conferința de la Berlin a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro. În acest cadru, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, în plus față de pachetele de sprijin acordate anterior.  

Cea de-a doua reuniune a Platformei de sprijin pentru R.Moldova a avut loc la mijlocul lunii iulie, la București. Prezent la eveniment, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a anunțat că țara sa va oferi R.Moldova un grant în valoare de 77 mln de euro pentru dezvoltarea și cooperarea cu R.Moldova. De partea sa, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a menționat că este momentul oportun ca partenerii și donatorii externi să acționeze în sprijinul Republicii Moldova, fără a mai pierde vreo clipă.

De partea sa, președinta Maia Sandu a mulțumit pentru ajutor, menționând că Moldova are nevoie de susținerea partenerilor pentru consolidarea independenței energetice a țării, în special în sezonul rece.  

Valeria Vițu
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii