Maia Sandu și Laura Kovesi le-au pus gând rău oligarilor fugari de la Chișinău. Cerere de sprijin pentru confiscarea averilor lor din UE

Mădălin Necșuțu
12/07/2022

Șefa statului Maia Sandu i-a cerut marți șefei Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, sprijin pentru continuarea reformelor justiției în Republica Moldova, dar și pentru confiscarea averilor oligarhilor fugari din Republica Moldova în țări din UE.

„Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova rămâne angajată în lupta anticorupție internă.

„Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției”, a declarat Maia Sandu în cadrul întâlnirii de la Chișinău cu Laura Codruța Kovesi.

De asemenea, Procuratura Generală și Parchetul European vor semna, marți, un acord de colaborare în acest sens.

În cadrul întâlnirii cu oficialul european, Maia Sandu a vorbit și de o colaborare mai stânsă cu Parchetul European pe gestionarea fondurilor europene, atât cele care deja au ajuns în Republica Moldova, cât și cele fondurilor de pre-aderare pe care Chișinăul le va putea accesa, după dobândirea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie la Consiliul European.

„Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor”, a concluzionat șefa statului.

Laura Codruța Kovesi se află pentru o vizită extinsă la Chișinău în perioada 11-14 iulie, unde va avea întâlniri cu înalți demnitari, precum și cu șefii tuturor instituțiilor care se ocupă de zona de combaterea a corupției.

Mădălin Necșuțu
12/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii