Materiale anti-COVID expirate. Ce cantități vor fi casate

Viorica Mija
06/08/2022
Sursa: CIJM

Exces de materiale sanitare în lupta anti-COVID. Mai mule bunuri cu termen de valabilitate expirat vor fi casate. În lista materialelor care nu mai pot fi folosite din cauza termenelor expirate se regăsesc teste rapide COVID, dezinfectanți și măști de protecție.

Datele privind stocurile de materiale sanitare cu termenul de valabilitate depășit au fost prezentate de Curtea de Conturi a Republicii Moldova, care a realizat un audit al rapoartelor financiare ale Ministerul Sănătății.

Astfel, auditorii au menționat rezultatele inventarierilor efectuate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Inventarierile efectuate de către ANSP a stocurilor atribuite la contul „Medicamente și materiale sanitare” au stabilit existența unor bunuri cu termen de valabilitate expirat (martie - aprilie 2022),  în valoare  de 2,6 milioane lei, inclusiv bunuri primite din donații cum ar fi: teste rapide COVID  – circa 10 mii bucăți în sumă de 1,81 milioane lei, măști de protecție circa 17000 bucăți –  671 mii lei, dezinfectanți de mâini – circa 2000 mii bucăți – în sumă de141 mii lei”, se menționează în raportul Curții de Conturi.

De la începutul pandemiei COVID, mai multe țări și instituții internaționale au oferit donații, astfel încât sistemul medical din Republica Moldova să poată face față crizei fără precedent. Lista publicată de Ministerul Sănătății, cu date actualizate la 3 august curent, cuprinde peste 40 de entități, care au livrat în anumite etape loturi de echipamente și materiale necesare în lupta cu virusul.

 

Viorica Mija
06/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii