„Corupția este o crimă transnațională și trebuie combătută cu eforturi comune” // Mesaj consolidat la Conferința Partenerilor Europeni Împotriva Corupției

Crina Dumitriu
23/11/2022
CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) găzduiește, în aceste zile la Chișinău, Conferința Profesională Anuală și Adunarea Generală a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACN, eveniment care servește drept o platformă importantă pentru schimbul de experiență și stabilirea contactelor între membrii EPAC/EACN. Reprezentanți ai unor organizații internaționale și ai conducerii Republicii Moldova s-au reunit pentru a stabili contacte și a face schimb de bune practici pe o platformă comună care își va consolida eforturile în contracararea corupției de nivel înalt, în investigarea fraudelor generatoare de profituri ilicite și în recuperarea activelor infracționale, ascunse în jurisdicții din afara hotarelor Republicii Moldova. 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la deschiderea conferinței că fenomenul corupției este o amenințare la adresa țării noastre care atentează la securitatea, integritatea și chiar la viața cetățenilor. Ea a îndemnat participanții la Conferință să-și unească eforturile în a ajuta instituțiile statului să finalizeze procesele începute în lupta cu marea corupție.

„În prezent, grupări criminale, care au deturnat fonduri enorme și au furat banii cetățenilor încearcă să oprească țara noastră din parcursul său democratic și european. Ghidate de Rusia, aceste grupări încearcă să submineze justiția și să ne întoarcă la statul capturat. Recent, Statele Unite au aplicat sancțiuni în privința celor care au comis acte de mare corupție, de aceea vă îndemn și pe dumneavoastră să procedați la fel cu cei care își ascund averile, dobândite ilicit, în jurisdicțiile dumneavoastră. Îmi doresc să stabilim contacte permanente cu cei care pot să ne ajute să investigăm corupția, să confiscăm și să întoarcem oamenilor bunurile furate. Când vorbim despre comisii rogatorii, să știți că puteți contacta pe procurorii anticorupție de la noi, când vorbim de urmărire penală – este Centrul Național Anticorupție, când ne referim la recuperarea activelor – mergeți la Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Corupția este o crimă transnațională și ea trebuie combătută cu eforturi consolidate”, a menționat președinta. 

Zydrunas BARTKUS, președintele EPAC/EACN și directorul Serviciului de Investigații Speciale (STT) al Lituaniei, a apreciat faptul că această conferință are loc la Chișinău: „Doamna președintă a menționat că avem o prioritate a țării și EPAC/EACN, ca o rețea profesională poate să ofere cele mai bune soluții și cele mai bune expertize în domeniul combaterii corupției. Această conferință a întrunit peste o sută de profesioniști din domeniu din 24 de state și vom discuta despre probleme, vom partaja cele mai bune practici în domeniu. Este o bună oportunitate să discutăm, să stabilim contacte, să găsim cele mai bune soluții, legate de combaterea corupției în Moldova, dar și în alte țări de pe continentul nostru”.

Margret Maria UEBBER, ambasadoarea Republicii Federale Germania, a menționat că decizia de a organiza conferința anuală EPAC la Chișinău este un semnal puternic pentru eforturile, pe care le depune Republica Moldova în combaterea corupției și avansarea ei pe calea europeană. ”Corupția reprezintă un impediment pentru dezvoltarea țării, subminează democrația și supremația legii, afectează procesul decizional politic și fundamentul societății. Aceasta cauzează pagube substanțiale financiare pentru stat, pentru economie și este un impediment pentru investiții străine. Vreau să spun că Indicele Percepţiei Corupţiei, publicate de Transparency International în anul 2022, arată că Republica Moldova se află pe locul 105 din 180 de țări. Este o îmbunătățire față de anul trecut, iar aceasta demonstrează necesitatea de aborda acest fenomen mai ferm”, a spus Ambasadoarea.

În calitate de organizator, directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a salutat audiența și le-a mulțumit participanților pentru prilejul de a organiza acest important eveniment la Chișinău.

„Angajamentele pe care le avem țin de atingerea unei finalități în investigațiile pe care le-am început în jurisdicțiile care ne aflăm aici. Trebuie să înțelegem că corupția este un fenomen transnațional, iar efectele acestuia se răspândesc în țările noastre. Singura soluție pentru ca să atingem rezultate, e să ne consolidăm cooperarea, să facem schimb de date operaționale, inclusiv în scopuri de investigații, dar și de urmărire penală și în final să executăm confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. Prioritatea Republicii Moldova este cu atât mai importantă, cu cât am devenit stat candidat pentru calitatea de membru al Uniunii Europene. Ne-am consolidat pe interior pozițiile de autorități structurate pe combaterea corupției mari și vom dezvolta și în continuare această direcție”, a menționat directorul CNA. 

Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a menționat în luarea sa de cuvânt, că autoritățile din Republica Moldova au ales calea de construire a statului de drept într-un context complicat - cu amenințări enorme și cu un război la hotar. „Aș vrea totuși să pun accent pe un lucru extraordinar. Oamenii au ales lideri care au pun pe agenda lor lupta contra corupției, iar noi, procurorii, avem oportunitatea de a cimenta acest drum. Avem ofițeri și procurori determinați să schimbe lucrurile și să muncească zi și noapte, în afara programului și în zilele de weekend. Mergem pe această cale în condiții extreme – un context regional dificil și timp scurt pentru a redobândi încrederea cetățenilor. Iar cel mai important e că suntem susținuți în acest parcurs de întreaga comunitate internațională și aceasta îmi dă siguranța că vom reuși”, a notat Dragalin. 

Evenimentul se va încheia cu Adunarea Generală și discuții cu privire la rezultatele grupurilor de lucru/grupurilor operative existente și aprobarea noilor membri în cadrul EPAC/EACN. 

Conferința este găzduită de CNA și co-organizată cu sprijinul Proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, implementat de GIZ cu finanțarea Uniunii Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

Crina Dumitriu
23/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii