Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a înjurat un jurnalist la o conferință de presă

Anticoruptie.md
14/09/2023
Captura de pe video

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a înjurat joi, la o conferință de presă, un jurnalist, când acesta îi punea o întrebare, după discuțiile cu agricultorii. Oficialul a închis microfonul din fața sa, dar a uitat că microfoanele mai multor televiziuni erau în funcţiune. La două ore de la incident, Vladimir Bolea şi-a cerut scuze, pe Facebook.

Vădit iritat de întrebările jurnalistului, care voia să afle despre subvențiile pentru agricultori, ministrul s-a întors către colegul său și a înjurat cu cuvinte obscene. În fața celor doi oficiali erau cinci microfoane.   

„Regret nespus de mult pentru o exprimare nedemnă care a apărut pe fond de stres. Îmi cer scuze publice pentru greșeala comisă", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.  

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a calificat gestul ministrului unul descalificant pentru o oficialitate de așa rang: „Oricât de incomode ar fi întrebările ziariștilor sau oricât de mult nu le-ar place unii jurnaliști, miniștrii și oricare alți demnitari ar trebui să le răspundă. Ei sunt în funcții publice, plătiți din contul cetățenilor, iar jurnaliștii lucrează în interes public. Un astfel de comportament nu poate fi admis. Comunitatea media cred că va lua atitudine. Și mai cred că și guvernarea actuală ar trebui să aibă o reacție, dacă nu chiar să-i ceară demisia ministrului Agriculturii”.

Ziarista consideră că presa ar trebui să se solidarizeze și cel puțin să-l boicoteze pe acest ministru. Ea a amintit că au fost campanii când jurnaliștii au părăsit în mod demonstrativ o conferință de presă a veteranilor de război, întrucât unii dintre ei au agresat jurnaliști la protestele stradale. În  ianuarie 2017 jurnaliștii s-au solidarizat, la inițiativa Centrului de Investigații Jurnalistice, și timp de o zi au blurat fețețe demnitarilor și au scris XXY în loc de numele funcționarilor în semn de protest pentru blocarea accesului la informație și interpretarea abuzivă a legii privind protecția datelor personale. Acest protest a fost legat de cazul unei ziariste de investigație  care risca un dosar penal pentru că accesase datele personale ale unui fost demnitar, controversat.  

 

Anticoruptie.md
14/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii