CAMPANIE // Jurnaliștii și societatea civilă, împotriva interpretării abuzive a Legii privind protecția datelor cu caracter personal

Anticoruptie.md
26/01/2017
API.md

Jurnaliştii de investigaţie şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova semnalează cu îngrijorare cazurile tot mai frecvente de intimidare a ziariștilor care realizează investigaţii bine documentate pe subiecte de interes public major şi de blocare a accesului la informatie în baza unor interpretări eronate şi abuzive ale Legii privind protecţia datelor cu caracter personal.

În semn de solidaritate cu colegii care realizează investigaţii jurnalistice profesioniste, organizaţiile neguvernamentale lansează o campanie de susţinere a jurnalismului de investigaţie şi a accesului la informaţie. În cadrul acestei campanii vor fi organizate mai multe activităţi, inclusiv cluburi de presă, o conferinţă cu participarea experţilor din ţară şi de peste hotare la care vor fi discutate interpretările abuzive ale Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Totodată, autoritățile publice sunt chemate să interpreteze și să aplice legea privind protecția datelor cu caracter personal în mod rezonabil și în conformitate cu standardele europene.

Această campanie a fost determinată de întețirea cazurilor în care demnitari sau funcționari de stat îngrădesc accesul jurnaliștilor la informații sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Recent, ziarista Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață s-a pomenit atrasă într-un proces penal după ce fostul comisar al Capitalei, Vladimir Botnari, a depus o plângere prin care cere tragerea la răspundere penală a acesteia pentru colectarea și difuzarea datelor cu caracter personal care îi vizează familia. Miercuri, 25 ianuarie, procurorul a semnat ordonanță de neîncepere a urmăririi penale.

Campania este susținută de:

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Centrul de Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Transparency International Moldova

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă

Fundația Est Europeană

Asociația Femeilor Avocate din Moldova

ExpertForum (EFOR), București

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT

Centrul de Resurse DIALOG-Pro

Portalul Anticoruptie.md 

Ziarul de Gardă

TV 7

Pro TV

Noroc TV

Newsmaker

Ziarul Național

Unimedia

Agora

Report.md

Realitatea.md

Jurnal.md

Deschide.md

Today.md

Timpul.md

Ecopresa.md

Crimemoldova.md

SP Bălți

 

Anticoruptie.md
26/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii