Ministrul de Externe al lui Plahotniuc, Tudor Ulianovschi, și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale

Ilie Gulca
23/04/2024
30 ianuarie 2018, Abu Dhabi. Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu prințul moștenitor al Abu Dhabi, Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Zayed, vicecomandant suprem al Forțelor Armate ale Emiratelor Arabe Unite. Premierul Filip a fost însoțit în ace

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din timpul regimului Plahotniuc, Tudor Ulianovschi, unul dintre actorii proiectului dubios al Legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, și-a anunțat candidatura la alegerile prezindențiale din toamna anului curent.

„Simt nevoia de o altfel de guvernare, de o schimbare a actualei guvernări, de o adevărată alternativă pro-europeană, care nu se concentrează pe dezbinare, dar care se concentrează pe mobilizarea societății. Am luat decizia de a candidata la funcția de președinte al R.Moldova”, a spus Tudor Ulianovschi în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Tudor Ulianovschi a fost responsabil în cadrul diplomației moldovenești de Orientul Mijlociu. El a fost șef al Direcției America, Asia, Orientul Mijlociu și Africa la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene între 2011 și 2013 și Însărcinat cu Afaceri Economice în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar între 2013 și 2014.

Tudor Ulianovschi a ajuns ambasador în Elveția (2016–2018) pentru ca mai apoi, din 2018 și până în 2019, să ocupe fotoliul de șef al diplomației moldovenești la doar 35 de ani.

În timpul mandatului său la externe, pe 11 iulie 2018, a fost inaugurată Ambasada Republicii Moldova la Abu Dhabi. După inaugurarea Ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi, la 11 iulie 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de Chiril Gaburici a anunțat semnarea unui contract de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu consorțiul MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd.

Chiar în aceeași zi, 11 iulie 2018, jurnaliștii portalului maltez St. Lucia News au scris că MIC Holding LLC este acronimul pentru Moldovan Investment Company (MIC), companie cu sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Serviciului de Informații și Securitate nu i s-a permis să verifice persoanele în prealabil. Astfel că oricine, indiferent de antecedente penale, dar cu bani în buzunar, a putut să-și cumpere cetățenia R. Moldova și apoi să-și „albească” sumele de „bani negri” pe care le deține contra unei taxe de 3% către statul R. Moldova.

Citește de asemenea: Vlad al Arabiei: averea, interesele și conexiunile din Orientul Mijlociu

Legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiții a fost taxată imediat de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Ambasadele UE și SUA la Chișinău, FMI și alte instituții au avut reacții virulente la hotărârile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova. 

În ciuda reacțiilor negative venite din partea partenerilor și donatorilor occidentali ai R. Moldova, Guvernul R. Moldova a continuat să promoveze dobândirea cetățeniei Republicii Moldova în Orientul Mijlociu, mai precis Emiratele Arabe Unite. 

Ulterior, pe 5 noiembrie 2018, o delegație a R. Moldova lansa la nivel internațional „Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție” în cadrul Conferinței Globale a Reședinței și Cetățeniei. Evenimentul s-a desfășurat în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Ilie Gulca
23/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii