Ministrul Justiției reacționează la declarația CIJM: „Este inacceptabilă hărțuirea jurnaliștilor prin intermediul procedurilor penale”

Cornelia Cozonac
03/02/2022
MJ

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, califică drept „inacceptabilă hărțuirea jurnaliștilor care au realizat investigații jurnalistice despre averea funcționarilor de stat prin intermediul procedurilor penale”. Oficialul a reacționat, joi, la declarația Centrului de investigații Jurnalistice prin care se atenționa asupra încercării unui judecător de a obliga procurorii să pornească dosar penal jurnaliștilor care au realiziat o anchetă jurnalistică privind averile nedeclarate ale unui procuror.  

„Cu referire la declarația Centrului de Investigații Jurnalistice și fără a intra în detaliile speței pe care chiar nu le cunosc, consider că este, de principiu, inacceptabilă hărțuirea jurnaliștilor care au realizat investigații jurnalistice despre averea funcționarilor de stat prin intermediul procedurilor penale. Asta trebuie să o înțeleagă toți, inclusiv judecătorii, dar mai ales funcționarii înșiși. Ocuparea funcției publice presupune automat un interes sporit din partea societății asupra averilor pe care le deține un funcționar public, dar și mai puține libertăți decât un cetățean simplu. Sper că la mijloc este o confuzie de ordin tehnic și/sau de procedură. Or, altfel, ar reieși că justiția protejează funcționarii în raport cu care există bănuieli rezonabile că nu-și pot justifica averile în detrimentul dreptului presei de a relata despre aceste fapte, fapt care este inadmisibil. În lupta noastră cu corupția, transparența veniturilor și cheltuielilor funcționarilor publici este importantă, iar presa nu face decât să ne ajute.

Încurajez jurnaliștii să continue să investigheze și să monitorizeze averile funcționarilor publici, care ridică semne de întrebare. Mai ales că, de multe ori, investigațiile jurnalistice scot la iveală cazuri de îmbogățire ilicită și averi nejustificate”, a scris ministrul Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM), organizație neguvernamentală specializată în domeniul jurnalismului de investigație,  și-a exprimat, joi, îngrijorarea în legătură cu  decizia unui magistrat de a impune procurorii să pornească dosar penal în cazul Centrului de Investigație Jurnalistice, jurnalistelor Cornelia Cozonac și Julieta Savitchi, dar și a activistului civic Anatol Mătăsaru, pentru accesarea și colectarea datelor personale și informațiilor într-o investigație jurnalistică privind averea nedeclarată a unui procuror și a fostei sale soții.  

„Este pentru prima dată în Republica Moldova când se pornește un dosar penal împotriva jurnaliștilor care și-au făcut munca profesională, fapt ce creează un precedent periculos și atentează grav la libertatea presei și libertatea de exprimare. Jurnaliștii au accesat și colectat în mod legal, utilizând metodele legale de documentare, informația despre averea nedeclarată a procurorului Igor Popa și a fostei sale soții Ala Popa, fapt pentru care nu pot fi trași la răspundere penală”, se arată în Declarația Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Portalul Anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalitice. 

Cornelia Cozonac
03/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii