Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM), organizație neguvernamentală specializată în domeniul jurnalismului de investigație, își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia unui magistrat de a impune procurorii să pornească dosar penal în cazul Centrului de Investigație Jurnalistice, jurnalistelor Cornelia Cozonac și Julieta Savitchi, dar și a activistului civic Anatol Mătăsaru, pentru accesarea și colectarea datelor personale și informațiilor într-o investigație jurnalistică privind averea nedeclarată a unui procuror și a fostei sale soții.
Este pentru prima dată în Republica Moldova când se pornește un dosar penal împotriva jurnaliștilor care și-au făcut munca profesională, fapt ce creează un precedent periculos și atentează grav la libertatea presei și libertatea de exprimare. Jurnaliștii au accesat și colectat în mod legal, utilizând metodele legale de documentare, informația despre averea nedeclarată a procurorului Igor Popa și a fostei sale soții Ala Popa, fapt pentru care nu pot fi trași la răspundere penală.
La 27 ianuarie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, judecător Victor Rațoi, a anulat ordonanța procurorului privind refuzul de a iniția urmărirea penală la cererea Alei Popa pentru pretinsul fapt de culegere ILEGALĂ a datelor despre averea celor doi foști soți, Igor și Ala Popa, în cadrul investigației jurnalistice „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, publicată la 22 iulie 2020 .
Investigația jurnalistică scoate la inveală faptul că procurorul Igor Popa, șef al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, anterior fost procuror general adjunct, nu a indicat în declarația pe avere imobilele pe care le utilizează. El a recurs la un divorț cu soția sa, după care pe numele ei au fost înscrise imobilele respective. Jurnaliștii au arătat în ancheta jurnalistică că procurorul locuiește împreună cu soția sa și copiii în acel imobil, unul de lux din centrul Chișinăului. La sfârșitul anului 2021, procurorii au pornit două dosare penale pe numele lui Igor Popa, pentru fals în declarații și îmbogățire ilicită, ambele dosare având la bază informațile din investigația jurnalistică.
Centrul de Investigații Jurnalistice își exprimă îngrijorarea că echipa redacțională și autorii investigației sunt supuși din 2019, chiar de la începutul procesului de documentare la investigație, când a fost accesat Registrul datelor imobiliare Cadastru, până în prezent unui șir de acțiuni de intimidare și hărțuire din partea fostei soții a procurorului, Ala Popa, avocată de profesie. Cu atât mai îngrijorător este faptul că pentru atingerea scopului de intimidare și reducerea la tăcere a jurnaliștilor sunt utilizate instituții ale statului. Bunăoară, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a emis pe unul și același caz 2 decizii contradictorii în cazul CIJM, una de încălcare a legii și alta de lipsa încălcării – decizii care au stat la baza motivării judecătorului Rațoi de a anula ordonanța procurorului. Întregul proces de hărțire a jurnaliștilor de investigație este documentat într-un alt material jurnlaistic „STUDIU DE CAZ Cum a încercat soția unui procuror să reducă la tăcere jurnaliștii”, publicat în octombrie 2021.
Timp de aproape un an, din noiembrie 2020 până în septembrie 2021, Centrul de Investigații Jurnalsitice, jurnalistele Julieta Savișchi și Cornelia Cozonac și activistul Anatol Mătăsaru au fost cercetați într-un proces penal, inițiat de Inspectoratul de Poliție Centru, la plângerea Alei Popa, care a reclamat „culegerea ilegală și răspândirea neautorizată de către Centrul de Investigații Jurnalistice a informaților despre viața personală, ce constituie secret personal”.
Procesul penal cu nr. 20200101462 din 4 noiembrie 2020 a fost examinat prin prisma prevederilor art. 177 din Codul penal, conform căruia legiuitorul stabilește răspunderea penală pentru „încălcarea inviolabilității vieții personale”, adică „culegerea ilegală sau răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimțământul ei.
La 20 septembrie 2021, procurorul Sergiu Harea de la Procuratura Centru a semnat ordonanța de neîncepre a urmaririi penale în cazul Centrului de Investigații Jurnalistce. El a acceptat raportul cu propunerea de a nu începe urmărirea penală, prezentat de ofițerul de urmărire penală al Secției urmărire penală a Inspectoratului de poliție Centru al Direcției de poliție a municipiul Chișinău, Mihaela Crulicovschi. Motivul pentru a nu porni urmărirea penală în cadrul procesului penal nr. 20200101462 a fost că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.
La 27 ianuarie, judecătorul Victor Rățoi a anulat decizia de a nu porni urmărirea penală și astfel obligă procurorii să pornească urmărirea penală în cazul jurnaliștilor și a Centrului de Investigații Jurnalitice.
Centrul de Investigații Jurnalistice consideră toate aceste acțiuni concertate drept un atac fără precedent asupra echipei de jurnaliști de investigație și asupra libertății presei, libertății de exprimare în Republica Moldova.
Centrul de Investigații Jurnalistice își va apăra imaginea și drepturile jurnaliștilor din echipa sa prin toate mijloacele legale.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii