Modificările la Legea Procuraturii, publicate în Monitorul Oficial. Reacția socialiștilor

Anticoruptie.md
07/11/2019
Foto: privesc.eu

Hotărârea privind modificările la Legea Procuraturii pentru care Guvernul, condus de Maia Sandu, și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. Ulterior, fracțiunea PSRM, după o întâlnire cu șeful statului, Igor Dodon, a declarat că vrea să păstreze cu orice preț coaliția de guvernare.

Dodon a declarat în fața presei că va discuta separat, vineri, la Parlament, cu deputații din fracțiunile PSRM, PAS și PPDA, iar până la ora 15.00 speră să existe o decizie comună. 

Noi vrem să păstrăm această majoritate parlamentară, acest Guvern, pentru că considerăm că este o șansă pentru țară. În același timp, colegii socialiști categoric nu acceptă inițiative care contravin Constituției, în opinia lor, dar și acelor înțelegeri care au fost semnate între socialiști și Blocul ACUM. Eu consider că, în calitate de șef al statului, trebuie să fac tot posibilul ca să nu ajungem la alegeri anticipate. Voi face uz de statutul de președinte pentru a-i pune la masă, după aceea poate ne întâlnim toți împreună”, a punctat Igor Dodon.

Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că nu vrea căderea Guvernului. „Noi ne dorim păstrarea, cu orice preț, a acestei coaliții de guvernare. De aceea am invitat-o pe doamna Maia Sandu, mâine, la discuții. Dar, întrucât proiectul de asumare a răspunderii de către Guvern a fost deja înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului, cel mai probabil ca la orele 15:00 va avea loc ședința în plen, unde și se va decide totul”, a declarat lidera PSRM.

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
07/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii