Răsturnare de situație în cazul concursului pentru funcția de procuror general. Rezultatele au fost anulate

Anticoruptie.md
06/11/2019

Rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, prin care patru candidați au fost admiși la următoarea etapă, vor fi anulate. Un decret în acest sens va fi emis de ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat demnitara în cadrul unui briefing de presă. Motivul invocat de ministră ar fi accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

„Consider că rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale: obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților. Mulțumesc membrilor comisiei pentru munca depusă. A fost un efort semnificativ. Totuși, analizând punctajele cumulative, am constatat că un membru al comisiei a apreciat în mod vădit disproporțional unii candidați în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei. Acest fapt a distorsionat punctajul final, influențând rezultatul concursului”, a declarat Stamate.

Ministra Justiției a prezentat un tabel cu punctele pe care le-au primit cei 16 candidați din partea membrilor comisiei. Doar patru membri și-au dat acordul pentru publicarea rezultatelor. Astfel, în tabel, nu sunt prezentate și numele celorlalți doi membri: Petru Bobu și Raisa Botezatu.

„Observați că au fost disproporțional evaluați anumiți candidați. Nu zic, este la intima convingere a fiecărui membru al comisiei să evalueze candidații, însă dacă comparăm cu punctajul oferit pentru acești candidați de toți ceilalți membri ai comisiei, veți observa o eventuală trucare a acestei evaluări. Și, respectiv, o supraapreciere a altor candidați, comparativ cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisie”, a precizat Stamate.

Astfel, unul dintre membrii comisiei (Bobu sau Botezatu) a acordat un punctaj mult mai mic pentru doi dintre cei patru candidați care au promovat concursul: Oleg Crîșmaru și Veaceslav Gribincea, dar și un punctaj mic pentru candidatul Ștefan Gligor, care nu a fost inclus în lista ce urma să fie transmită la Consiliul Superior al Procurorilor.

„Rezultatele au fost influențate semnificativ. Asta ar fi influențat și asupra rezultatului final al concursului. Ținând cont de aceste aspecte, în calitate de ministru al Justiției și membru al comisiei, nu pot să promovez lista cnadidaților preselectați la Consiliul Superior al Procurorilor. Voi emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului”, a conchis Stamate.

Amintim că la 29 octombrie Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general al R.Moldova. Aceștia sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Lista candidaților selectați urma a fi propusă Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru a decide cine va fi viitorul procuror general.

Anticoruptie.md
06/11/2019

Comentarii