Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Legislativului pentru noi modificări în Legea Procuraturii

Anticoruptie.md
06/11/2019

Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Ministra Justiției a propus și modificarea procedurii de revocare a procurorului general. Astfel, procurorul general va putea fi revocat din funcție la sesizarea președintelui, prim-ministrului sau ministrului Justiției. În acest sens, prim-ministrul va putea institui o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală de orice natură pe lângă autorități, instituții ori funcționari, pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea procuraturii sau independența procurorilor.

Precizăm că la 16 septembrie, Legislativul a votat modificările propuse de Guvern la Legea cu privire la Procuratură. Este vorba de noul mecanism de numire a procurorului general, care prevede selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiției. Anterior, candidatul la funcția de procuror general era selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP.

 

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Legislativului asupra unui proiect de lege organică sau ordinară. Dacă, în decurs de 72 de ore, cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.

Anticoruptie.md
06/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii