NATO își regrupează forțele împotriva agresiunii ruse. Va primi sau nu Republica Moldova arme

Viorica Mija
29/06/2022

Liderii a 30 de state membre ale NATO discută la Madrid, în cadrul summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, noul pachet de asistență pentru Ucraina. Tot în cadrul forului, calificat drept unul istoric, urmează să fie aprobate și măsuri de sprijin  pentru Republica Moldova. La summit se vor discuta și politicile de extindere, în contextul opoziției Turciei față de cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței.

Membrii NATO se întâlnesc cel puțin o dată pe an într-un stat membru pentru a coordona strategia defensivă și pentru a discuta acțiunile Alianței la amenințările de securitate.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, dar și va aproba măsuri suplimentare pentru a descuraja Rusia în războiul pe care-l duce în Ucraina. Totodată, vor fi oferite pachete de sprijin pentru mai multe țări, inclusiv Republica Moldova.

„Vom aproba noi pachete de suport pentru partenerii noștri, Georgia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova, precum și pentru Mauritania și Tunisia”, a anunțat  Stoltenberg.

Anterior, președintele Maia Sandu a menționat că Republica Moldova trebuie să-și întărească capacitățile de apărare, dar nu va achiziționa arme, ci le va primi în calitate de ajutor militar. Sandu a accentuat că armata națională urmează să fie fortificată pentru a ne putea apăra, iar acest lucru nu contravine statutului de neutralitate, mai ales că acesta a fost încălcat de prezența armatei ruse pe teritoriul regiunii transnistrene.

„Am primit din partea Uniunii Europene arme neletale. O să discutăm cu Ministerul Apărării care sunt necesitățile de bază pe care bugetul nu le poate asigura și o să vedem dacă sunt anumite lucruri care putem să le primim de la UE sau de la o țară în formă de ajutor, ca să avem și noi cât de cât, ca armata să nu meargă cu sapa, dar să aibă anumite echipamente”, a declarat Sandu.

Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că  „suntem un stat neutru, dar în același timp vom face tot ce se impune, în special după 24 februarie, pentru a ne consolida sistemul de apărare”.

Declarațiile Chișinăului au pus pe jar diplomația rusă. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că „livrarea de arme NATO Moldovei e puțin probabil să asigure realizarea obiectivului de Securitate și dă peste cap statutul de neutralitate”. Ea a adăugat că Rusia urmărește cu îngrijorare cum unele țări ar împinge „în mod agresiv” Moldova spre NATO.

Viorica Mija
29/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii