Nereguli depistate de Promo-Lex la monitorizarea alegerilor: funcționari publici implicați activ în campanie, cadouri oferite în perioada electorală și semnături colectate de persoane neautorizate

Anticoruptie.md
06/10/2016
prezentarea raportului nr. 3 de monitorizare a alegerilor Foto: promolex.md

Funcționari publici din primării și cei din consiliile locale și raionale se implică activ în campaniile politice și electorale organizate în contextul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc pe 30 octombrie, și asta în timpul orelor de muncă. Concluzia aparține Misiunii Promo-Lex de Observare a Alegerilor.

Potrivit raportului nr. 3 de monitorizare a perioadei electorale, au fost înregistrate cel puțin 20 cazuri de utilizare a resurselor administrative pentru colectarea semnăturilor și organizarea întâlnirilor cu cetățenii. În top se clasează PDM, cu 13 cazuri constatate, urmat de Partidul Socialiștilor - trei cazuri, PPPN, PPMSPR și PPPEM – câte un caz și un alt caz în cazul candidatului independent Vasile Tarlev.

În perioada monitorizată, Promo-Lex anunță că au fost semnalate mai multe cazuri de oferire a cadourilor în perioada electorală, activități de denigrare și de PR negru și cazuri de colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate. Potrivit organizației, în interesul a cel puțin 12 candidați au fost implicate persoane care nu erau înregistrate în calitate de membri ai grupurilor de inițiativă. Din lista lor fac parte Mihai Ghimpu (PL), Andrei Năstase (PP PDA), Marian Lupu (PDM), Iurie Leancă (PPEM), Igor Dodon (PSRM), Maia Sandu (PAS), Inna Popenco (MPSPR), Valeriu Ghilețchi,  Dumitru Ciubașenco (PN), Vasile Tarlev, Vitalia Pavlicenco și Silvia Radu.

Misiunea a constatat în total zece cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, dintre care cinci cazuri cu implicarea reprezentanților PDM și alte cinci - a celor de la Partidul Socialiștilor. În context, experții au solicitat Parlamentului să examineze în regim de urgență modificările necesare Codului penal în ceea ce privește coruperea alegătorilor, care ar face posibilă tragerea la răspundere a persoanelor care vor admite astfel de infracțiuni.

Și calitatea datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor continuă să rămână o problemă, în opinia Promo-Lex:  

Observatorii constată existența unor probleme ce se repetă de la un ciclu electoral la altul. Printre acestea sunt: prezența alegătorilor decedați și necorespunderea adreselor din registru cu cele din buletinul de identitate al alegătorului. Observatorii Promo-LEX au identificat în 7 localități necorespunderi între adresele indicate în buletinele de identitate ale alegătorilor și datele ce se conțin în Registrul de Stat al Alegătorilor. Numai în comuna Chirsovo, din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, sunt atestate 80 de cazuri de necorespundere între adresele din registru cu cele din buletinele de identitate. De asemenea, observatorii au identificate persoane decedate înscrise în registrul alegătorilor în cel puțin 6 localități.

 Reprezentanții organizației s-au referit și la faptul că, din cele 24 de grupuri de inițiativă care au inițiat colectarea semnăturilor, doar 11 au depus rapoarte financiare. 

Misiunea de Observare Promo-LEX constată cu îngrijorare că, cel puțin două grupuri de inițiativă (MSPRR şi PL) au prezentat raportul financiar „pe zero”, în condițiile în care au desfășurat activități de promovare, atât pe platforme online, cât și pe panouri stradale. Alte patru grupuri de inițiativă (PDA, PPEM, Silvia Radu și Vadim Brînzan) au indicat sporadic careva cheltuieli, iar la destinațiile evidente, cum ar fi cheltuieli de transport, cheltuieli pentru materialele promoționale, recompensa voluntarilor, au indicat „0” cheltuieli. De asemenea, Promo-LEX constată că, nici un grup de inițiativă nu a prezentat cheltuieli reale pentru publicitatea în scop de colectare a semnăturilor pe platformele online.

Anticoruptie.md
06/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii