Nicio avere nejustificată nu a fost confiscată în 2023 în urma controalelor efectuate de ANI

Tatiana Gherța
21/03/2024
colaj CIJM

Șapte funcționari publici cu statut special, cinci deputați, trei conducători de organizații publice, doi consilieri, un judecător, un procuror și un primar riscă să rămână fără averea nedeclarată în cazul în care actele de constatare emise de inspectorii de integritate în decursul anului 2023 vor rămâne valabile în urma deciziilor instanței de judecată, potrivit raportului de activitate pentru 2023 prezentat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Cu toate acestea, în decursul anului trecut, inspectorii de integritate au identificat averi nejustificate de peste 30 de milioane de lei, dar nicio avere nu a fost confiscată deoarece aceasta se poate face numai în baza unei hotărâri judecătorești.  

Conform sursei citate, în 2023, inspectorii de integritate au recepționat prin sistemul de repartizare aleatorie 606 petiții și sesizări privind eventuale încălcări. În urma verificării prealabile a petițiilor și sesizărilor enunțate, au fost întocmite 592 de procese-verbale, și anume: 181 de inițiere a controlului (31%) și 411 de refuz în inițiere a controlului (69%). Examinarea a 14 petiții și sesizări s-a extis în 2024.

Totodată, în perioada de raportare au fost finalizate 163 de proceduri de control și întocmite acte de constatare: 104 acte de constatare a încălcării (64%) și 59 de încetare a controlului (36%).

Inspectorii de integritate au verificat din oficiu 938 de declarații de avere și interese personale ale înalților demnitari de stat depuse pentru anul 2022 și au întocmit procese-verbale de verificare disponibile pe pagina web a Autorității. Prin urmare, 100% din declarațiile de avere și interese personale verificate în decursul anului 2023 s-au finalizat cu emiterea procesului-verbal de verificare și au vizat deputați, judecători, procurori și conducători ai instituțiilor/autorităților publice autonome și ați subiecți ai declărării.

Din cele 67 de controale ale regimului juridic al averii și intereselor personale finalizate în 2023, 36 au avut drept subiecți ai controlului demnitari de stat (54%). Astfel, în urma controalelor efectuate, inspectorii de integritate au identificat averi nejustificate de peste 30 de milioane de lei.

În context, Autoritatea anunță că pe parcursul anului trecut a participat la 689 ședințe de judecată, câștigând definitiv 34 dosare cu rămânerea în vigoare a Actului de constatare (conflict de interese – 15; incompatibilitate – 9; omisiuni în declarația de avere – 2; refuz în inițiere – 2, altele – 5).

Totodată, au fost pierdute definitiv 38 dosare (conflict de interese – 16; incompatibilitate – 4; avere – 2, confiscare avere – 1, nulitate acte – 2, anulare proces verbal – 4, revocare mandat – 5, anulare acte administrative – 2, restricții și limitări - 1).

De asemenea, inspectorii de integritate au stabilit în 20 de controale diferențe substanțiale în valoare totală de 27,2 milioane de lei și în 5 controale diferențe vădite în mărime totală de 3 milioane de lei. Concomitent, inspectorii de integritate au inițiat 365 de cauze contravenționale, fiind întocmite 350 de procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în valoare totală de 810.475 de lei.

Subiecțiii declarării averii și intereselor personale sunt obligați să depună declarația de avere și interese personale pentru 2023 până la data limită de 31 martie 2024.

Tatiana Gherța
21/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii