„Niciun demers oficial”. Agenția Proprietății Publice nu a fost contactată pentru vânzarea celor șase avioane de luptă Mig-29

Ilie Gulca
18/04/2022
Cele șase avioane de luptă MIG-29 care staționează pe Aeroportul Internațional Mărculești. Foto: zdg.md

Agenția Proprietății Publice care gestionează cele șase avioane de luptă MIG-29 a declarat că nu a primit niciun demers oficial legat de vinderea aeronavelor cu pricina după ce publicația „Ucrainskaia Pravda” a scris că autoritățile moldovenești au refuzat solicitarea Kievului „pentru a nu supăra Rusia”. Fostul administrator al Aeroportului Internațional Mărculești, Vladimir Maiduc, a declarat în iulie 2019, în cadrul unui club organizat de Centrul de Investigați Jurnalistice din Moldova, că din cele șase MIG-uri nu au mai rămas aproape nimic, „sunt deșarte”.

„Aceste avioane sunt dezafectate și au fost scoase din circuitul militar în 2000, iar starea lor tehnică nu permite efectuarea zborurilor”, a declarat directoarea generală adjunctă a Agenției Proprietății Publice, Tatiana Savva.

În același timp, Tatiana Savva a subliniat că „Republica Moldova continuă eforturile de susținere a poporului ucrainean prin asigurarea sprijinului pentru refugiați și asigurarea condițiilor social-economice pentru buna ședere a acestora pe teritoriul Republicii Moldova”.

Fostul administrator al Aeroportului Internațional Mărculești, Vladimir Maiduc, a declarat că astăzi nu mai știe nimeni cine a scos piesele din aceste avioane.  

„Am observat în mai multe rânduri că avioanele dispăreau de pe pistă, de fapt, erau băgate în depozitul unui rezident unde se scoteau cele mai importante piese. O piesă ar putea să coste 500.000 de dolari. Din aceste avioane nu au mai rămas decât cabinele, iar piesele sunt vândute la negru”, a observat el.

Făcând referire la sursele redației, publicația „Ukrainskaia Pravda” a scris că cele șase avioane, chiar și starea lor dezafectată, „sunt vitale pentru Ucraina în acest război”.

„Întreprinderile ucrainene ar putea să le testeze funcționalitatea și să se lanseze în luptă, iar dacă acest lucru nu este posibil, să le folosească ca piese de schimb”, scrie autorul articolului, Sergey Sidorenko.

„În primele zile ale invaziei ruse, Kievul a făcut apel către Guvernul Republicii Moldova să vândă aceste avioane, dar a primit un refuz categoric pe motiv că Chișinăul „nu vrea să irite Rusia”.

În octombrie 1997, Republica Moldoca a vândut 21 de avioane de luptă MIG-29 şi echipament relevant Statelor Unite ale Americii (SUA) contra 40 de milioane de dolari și ajutor umanitar.

Pe 11 martie 2005, fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pasat, a fost acuzat că a autorizat vânzarea avioanelor la un preţ mai mic decât cel oferit de alţi potenţiali cumpărători din Iran şi Republica Yemen.

Fostul ministru al Apărării Valeriu Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzația de vânzare prea ieftină a avioanelor. Reprezentanții guvernării PCRM au estimat că pentru cele 21 avioane Republica Moldova ar fi trebuit să primească cel puțin 95 de milioane de dolari.

În 2009, Pasat a fost achitat.

Ilie Gulca
18/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii