Nicu Popescu a discutat cu diplomatul unui stat care se opune acordării Moldovei a statutului de candidat la UE

Ilie Gulca
21/06/2022
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și ministrul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, Jeppe Kofod. Foto: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a exprimat recunoștința ministrului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, Jeppe Kofod, pentru sprijinul opiniei Comisiei Europene de a acorda statut Republicii Moldova la aderarea la UE. Danemarca și Portugalia și-au manifestat anterior reticența față de acordarea acestui statut pentru Moldova.

Subiectul principal al discuției l-a constituit agenda de integrare europeană a Republicii Moldova în contextul Consiliului Uniunii Europene din 23–24 iunie și examinarea în cadrul acestuia a subiectului oportunității acordării Moldovei a statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

„Am exprimat recunoștință pentru susținerea de către Danemarca a Opiniei Comisiei Europene de a ne acorda acest statut. Sprijinul fiecărui stat membru al UE este crucial în această perioadă și depunem eforturi diplomatice împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al ministerului.

De asemenea, șefii celor două diplomații s-au referit la agenda de reforme și cooperarea cu Danemarca în plan bilateral.

Oficialii ai Danemarcei și Portugaliei și-au exprimat „reticența puternică” față de acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova la aderarea la UE.

Aceștia argumentează că, dacă Ucraina nu ar fi în război, scrie politico.eu, nu ar îndeplini nici pe departe criteriile pentru a începe discuțiile de aderare. Republica Moldova, sugerează ei, ar fi și mai în urmă în pregătirile necesare.

Ilie Gulca
21/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii