Noapte albă pentru fermieri la vama Leușeni: „Punctul de trecere a fost blocat timp de o oră”

Anticoruptie.md
13/02/2024
Captură video

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, care vor continua și marți, 13 februarie protestele, declară că circulația la punctul de trecere Leușeni-Albița a fost blocată pe parcursul unei ore. Totodată, aceștia spun că întâlnirea cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunțată luni, nu va avea loc. Conform organizatorilor, discuțiile au fost contramandate, pe motiv că șeful legislativului are agenda încărcată.

Unul dintre liderii protestelor, Sergiu Stefanco, a subliniat că agricultorilor care protestează la vama Leușeni li se vor alătura și alți fermieri pe parcursul zilei de marți.

„Președintele Parlamentului, pentru a opri un protest, a promis agricultorilor că se întâlnește să discute, iar după aceasta a renunțat”, a subliniat acesta și a adus critici pentru lipsa de reacție din partea autorităților.   

„În 2020, fermieriii au auzit multe promisiuni dulci de la opoziția, care la moment guvernează țara. Eu atunci nu eram naiv în privința acestor angajamente electorale, mai ales că cunoașteam foarte bine abordările PAS în raport cu agricultura. Însă nici eu nu am așteptat că actuală guvernare, după mulți ani de activitate în atmosfera statului polițienesc al lui Plahotniuc, ar prefera în loc de dialog cu agricultorii, majoritatea dintre care au votat pentru ei, să trimită la ei noaptea mascați”, a comentat Alexandr Slusari, președintele asociației.

Pe parcursul zilei de luni, fermierii din regiunea de sud au protestat la Vama Leușeni, cei din raionul Rezina au ieșit pe traseul Orhei -Rezina lângă satul Bușăuca, iar agricultorii din Criuleni au protestat lângă postul vamal intern Chișinău - Dubăsari.

„În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, organizația noastră este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii-protestatari”, subliniază Asociația Forța Fermierilor într-o declarație.

Asociația menționează că recent Uniune Europeană a alocat 10 milioane de euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova, ceea ce „Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii”. „Forța Fermierilor” subliniază că situația în sectorul agricol nu a fost niciodată atât de dificilă și criza din ultimii ani poate distruge „mii de producători agricoli și zeci de localități rurale” dacă statul nu va interveni.

Agricultorii cer „demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023”.

 

Anticoruptie.md
13/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii