Noi amenzi la... orizont pentru televiziunile cu „nouă vieți” ale lui Ilan Șor

Tatiana Gherța
08/09/2023
consiliuaudiovizual.md

Consiliului Audiovizualului a împărțit amenzi în cadrul ședinței de vineri, 8 septembrie. Cu 11 amenzi, în sumă totală de 75 000 lei, s-a ales postul de televiziune Orizont TV, care a difuzat publicitate cu conținut mascat în favoare lui Ilan Șor. În cadrul principalelor buletine de știri în limba rusă și română au fost prezentate știri cu privire la Festivalul Chitarelor de la Orhei, protestele împotriva închiderii magazinelor „Merișor” și concertul interpretului Misha Marvin la OrheiLand. În fiecare dintre acestea conținutul editorial a prezentat în mod favorabil actorul politic, Ilan Șor, care este inițiator al Blocului politic „Ș.O.R.”, și se încadrează în noțiunea de publicitate politică.

Membrii Consiliului Audiovizual au prezentat știrile concrete în care elementul principal era legat de implicarea lui Ilan Șor, dar nu evenimentul propriu-zis. De exemplu, concertul cu participarea interpretului Misha Marvin la OrheiLand a reprezentat de fapt o publicitate ascunsă pentru parcul de distracții construit de Șor. 

„Materialul nu a fost marcat drept unul publicitar și nu a fost delimitat corespunzător, fapt ce contravine prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA). Separarea clară a produselor jurnalistice de cele realizate în scop publicitar este obligatorie”, a punctat CA.

Aceeași publicitate ascunsă a fost identificată și în materialul despre protestul mai multor susținători ai Blocului politic „Ș.O.R”, care s-au arătat nemulțumiți de închiderea magazinelor sociale „Merișor”. Numulțumirea protestatarilor a fost completată pe final cu informații despre numărul magazinelor și anul lansării acestora, precum și menționarea la inițiativa cui au fost create.

Un alt exemplu, dar cu același specific a fost legal de materialul legat de Festivalul Chitarelor, în memoria lui Iurie Sadovnic, eveniment prezentat ca fiind organizat cu suportul și susținerea personală a lui Ilan Șor. 

„Festivalul chitarelor a fost sponsorizat de agenți economici, însă în știri este menționat ca sponsor Ilan Șor, care nu are vreo legătură cu acest eveniment. Insistent se face promovarea unor proiecte cu implicarea lui Ilan Șor, iar misiunea jurnalistului este de a investiga din ce surse provin mijloacele pentru aceste proiecte și dacă nu este vorba de coruperea alegătorilor”, a afirmat membrul CA, Ruslan Mihalevschi.

„Menționarea numelui lui Iurie Sadovnic și a Consiliului raional Orhei este utilizată ca acoperire pentru materialele difuzate. Prezența interviului Marinei Tauber face legătură directă cu imaginea lui Ilan Șor. Au fost prezente elemente cu caracter de publicitate comercială unde apare imaginea OrheiLand, logou-ul parcului de mai multe ori și sloganului OrheiLand unește”, a mai spus vicepreședinta CA, Aneta Gonța.

Orizont TV nu este la prima abatere, o amendă a fost încasată de postul tv și în iunie curent. Sancțiunea de 5000 de lei a fost aplicată pentru abordarea unilaterală a subiectelor și lipsa echilibrului de opinii în programul informativ-analitic „PULS”. 

Preizăm că jurnaliștii anticoruptie.md au prezentat în cadrul anchetei jurnalistice „TELEVIZIUNILE „CU NOUĂ VIEȚI” ALE PARTIDULUI ȘOR ȘI PSRM” cum trei dintre cele șase televiziuni cu licențele suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pentru lipsa unei informări corecte despre evenimentele naționale, dar și războiul din Ucraina, au migrat pe frecvențele altor posturi tv. 

Tatiana Gherța
08/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii