Noul procuror general va fi ales pe 7 decembrie. Candidații au fost deja testați cu poligraful și verificați de SIS

Anticoruptie.md
23/11/2016
sursa foto: CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să se întrunească pe 7 decembrie pentru ultima probă în cadrul concursului anunțat pentru alegerea noului procuror general al republicii. La proba de interviu, care va fi transmisă online, vor participa toți cei șase candidați care s-au înscris în concurs. Potrivit președintelui CSP Mircea Roșioru aceștia au susținut toate probele de până acum, inclusiv cea de integritate profesională.

„Am decis admisibilitatea tuturor celor șase candidați la concurs pentru etapa finală – interviu. Astăzi (22 noiembrie 2016) am verificat dacă ei întrunesc cele două condiții pe care nu ne-am expus anterior – starea sănătății și reputația ireproșabilă”, ne-a declarat Roșioru.

Astfel, pentru funcția de șef al Procuraturii Generale vor concura pe 7 decembrie actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, doi dintre adjuncții procurorului general – Iurii Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, procurorul-șef al Procuraturii mun. Chișinău, Igor Popa și procurorul din Procuratura Ciocana, mun. Chişinău, Ruslan Cașu. Toți acești candidați au fost testați cu poligraful și verificați de către SIS.

Conform noii Legi a procuraturii, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. În cadrul ședinței Parlamentului din 17 noiembrie, s-a convenit ca proiectul privind modificarea Constituției în partea ce ține de alegerea șefului statului să fie votată la una dintre ședințele de săptămâna aceasta a Legislativului. În cazul în care deputații nu vor reuși să adopte modificarea, CSP va propune candidatura pentru funcția de procuror general nu șefului statului, ci președintelui Parlamentului.

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcției până în prezent este asigurat de Eduard Harunjen.

Anticoruptie.md
23/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii