„Nu este posibil, pentru că niciodată nu vom accepta”. Spînu, despre scenariul închiderii robinetului de la Gazprom și despre livrările doar în Transnistria

Mădălin Necșuțu
10/08/2022

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat marți seară, la postul de radio „Vocea Basarabiei”, că Republica Moldova este pregătită pentru mai multe scenarii în cazul în care Gazprom va livra parțial sau deloc gaze către Republica Moldova și a menționat că nici regiunea separatistă transnistreană nu va mai primi gaze dacă se întrerup livrările pentru malul drept al Nistrului.

„Nu e posibil [să ajungă gaz doar în Transnistria], pentru că niciodată nu vom accepta. Contractul este contract, volumele sunt pentru ambele maluri ale Nistrului și ei trebuie să respecte acest contract”, a declarat Spînu.

El a mai spus că dacă se închide total robinetul de la Gazprom, există stocuri de 24 de milioane de metri cubi în România și că Republica Moldova a contractat suplimentar un credit de 300 de milioane de euro, iar în perioada următoare se vor face achiziții de gaz pentru a suplini stocul în caz de nevoie. Spînu a mai afirmat că gazul ar putea veni la nevoie pe gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Ministrul a lăsat să se înțelegea că situația în cazul energiei electrice este mai bună, acum că Republica Moldova procură 30% din necesarul de energie electrică din Ucraina, iar acest volum se poate mări în cazul sistării livrărilor de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. El a mai menționat că Republica Moldova este cuplată la sistemul energetic european ENTSO-E.

Mădălin Necșuțu
10/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii