„Nu există datorii”. Administrația de Stat a Drumurilor respinge acuzațiile drumarilor  

Ion Chișlea
22/06/2022
Administrația de Stat a Drumurilor

Administrația de Stat a Drumurilor afirmă că nu există în prezent datorii pentru construcția, reabilitarea și reparația drumurilor publice naționale după ce Asociația Constructorilor de Drumuri din Moldova a declarat marți că Ministerul Finanțelor întârzie plățile pentru lucrările finalizate.

„Achitarea se face în baza actelor ce demonstrează volumul lucrărilor executate, conform cadrului legal. Antreprenorii, câștigătorii licitațiilor publice, în domeniul reparației și întreținere drumuri, sunt entități la autogestiune care activează pe cont propriu cu risc asumat. Prin urmare, în contractele unde Adminstrația de Stat a Drumurilor este beneficiară, toate plățile au fost achitate în deplină măsură”, a anunțat instituția.

Președintele Asociației Constructorilor de Drumuri din Republica Moldova, Boris Gherasim, a spus că multe companii de reparații și întreținere a drumurilor nu vor rezista în condițiile actuale și se vor închide.

Principala cauză ar fi că bugetul de stat nu alocă de la an la an industriei fondurile prevăzute de strategia de dezvoltare a drumurilor. Valoare fondurilor neprimite de drumari ar fi ajuns la 10 miliarde de lei, plățile fiind amânate începând cu 2015.

Al doilea motiv care strică planurile constructorilor de drumuri ar fi întârzierea avizelor din partea clienților lucrărilor din contract, adică a ASD, în cazul contractelor de stat, și autorităților locale, în cazul contractelor semnate cu acestea din urmă.

O altă problemă ar fi creșterea prețurilor la materiile prime și materialele folosite la construcția drumurilor.

„Tarifele și cotele aplicate în industrie în 2020-2021 sunt încă în vigoare, în timp ce inflația a depășit deja 29%”, a spus președintele Asociației Lucrătorilor din Drumuri, învinuind Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de tergiversarea actualizării tarifelor.

Ion Chișlea
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii