Nu le pasă de crize: Companiile de microfinanțare au acumulat un profit de aproape jumătate de miliard de lei în jumătate de an

Ion Chișlea
10/08/2022
FOTO: Anticoruptie.md

Organizațiile de creditare nebancară au raportat un profit de peste 490 milioane de lei în primele șase luni ale anului, cu 42 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare. În următoarele luni, urmează să intre în vigoare modificările la legea privind creditarea nebancară, care va limita profiturile obținute pe această piață.

Aproape jumătate din profitul sectorului revine primelor două companii din cele 136 organizațiile de creditare nebancară, care activează în prezent. Este vorba de Easy Credit, care a acumulat un profit de 125 milioane de lei și Microinvest, cu un profit de 118 milioane de lei. Ambele societăți și-au dublat practic profitul față de aceeași perioadă a anului precedent.

De cealaltă parte, Iute Credit, cea de-a treia companie din clasament, și-a redus profitul de 2,6 ori, de la 36 la 14 milioane de lei.

În luna aprilie, Parlamentul a votat în lectură finală două inițiative legislative, care își propun eliminarea abuzurilor în procesul de creditare și protejarea beneficiarilor de credite de consum.

Acestea prevăd plafonarea costului împrumutului astfel încât rata dobânzii să nu depășească 50% din valoarea împrumutului. Totodată, celelalte cheltuieli  -comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată - incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, nu vor fi mai mari de 0,04 procente din suma totală a creditului. 

Prin urmare, costul total al creditului nu poate fi mai mare decât valoarea totală a acestuia.

Documentul mai prevede obligația creditorilor de a evalua în mod corespunzător bonitatea consumatorilor, folosind toate informațiile disponibile. În caz contrar, debitorii ar putea fi scutiți de plata dobânzii, comisioanelor sau altor plăți către creditor, rambursând doar suma inițială a creditului.

Modificările respective nu au influențat sau au influențat într-o măsură mică rezultatele organizațiile de creditare nebancară pentru primul semestru deoarece au intrat în vigoare abia pe 29 mai în privința creditelor noi acordate și începând cu 29 iulie în toate celelalte cazuri.  

Ion Chișlea
10/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii