Numele a peste 46 de mii de militari ruși, uciș în războiul din Ucraina, au fost confirmate de jurnaliștii de la Mediazona

Cornelia Cozonac
09/03/2024
Mediazona

Jurnaliştii de la Mediazona, un portal rus, declarat agent străin, au identificat, împreună cu BBC, numele a 46.678 de soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina, din februarie 2022 până în prezent. Acestea sunt doar acele nume care au fost confirmate din surse deschise. Amploarea reală a pierderilor Rusiei în războiul din Ucraina ar fi mult mai mare. Jurnalișltii spun că numărul pe care îl au în cercetare ar fi de peste 75 de mii de militari uciși. Anterior, șeful CIA, William Burns, a spus că de la începutul războiului, 315 mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți. Jurnaliştii cred că evaluarea lui Burns este aproape de realitate.  

În ultimele două săptămâni, alte 1.555 de persoane au fost confirmate moarte, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari creșteri din toate lunile de război, scrie Mediazona.

„Întrucât rapoartele despre decesele militare ajung adesea la rude cu întârziere, creșterea pierderilor pe care le-am înregistrat se datorează parțial consecințelor atacului asupra Avdiivka. Dar există și confirmări ale pierderilor ulterioare asociate cu încercările de a dezvolta ofensiva forțelor ruse în regiunile Donețk și Lugansk”, susțin jurnaliștii de la Mediazona.

Redactoirul-șef al portalului Mediazona, Serghei Smirnov, a declarat, întrun interviu pentru Anticoruptie.md, că  împreună cu BBC și un grup de voluntari, jurnaliștii de la Mediazona derulează un proiect privind soldații ruși uciși de la începutul războiului din Ucraina. „La fiecare două săptămâni anunțăm numărul soldaților morți pe care îi cunoaștem. Publicăm informații doar despre cei pentru care s-au găsit dovezi, dovezi că au murit: fie pe rețelele de socializare, fie morminte într-un cimitir cu numele lor. În curând vor fi oficial 40.000 de soldați morți. Deși aceasta, desigur, nu este cifra finală, sunt multe altele. Dar trebuie doar să le înmulțim pe cele pe care le-am documentat cu dovezi”, precizează Serghei Smirnov.

Mediazona este o instituție de presă rusă axată pe opoziția anti-Putin, care se bucura de popularitate în Rusia, până a fost declarată drept agent străin de guvernarea de la Moscova. Mediazona a fost fondată de Maria Alyokhina și Nadezhda Tolokonnikova, care sunt și co-fondatoare ale grupului de protest și ale trupei Pussy Riot. La câteva luni de la începutul războiului de agresiune din Ucraina toată echipa de jurnaliști a fost nevoită să fugă din țară. 

Cornelia Cozonac
09/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii