O activistă PDM conduce de șapte ani o instituție medico-sanitară, deși nu are studii superioare în medicină

Julieta Savițchi
26/07/2019
facebook.com

Minodora Tizu deține de șapte ani funcția de director al Asociației medical-teritoriale Ciocana din mun. Chișinău, deși nu are studii superioare în medicină și a fost numită în funcție fără concurs.  Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției, iar autorul sesizării menționează că Tizu este o activistă a Partidului Democrat.

Minodora Tizu este absolventă a Școlii de Medicină din Soroca și a Facultății de Economie a Universității de Stat din Chișinău. La 19 aprilie 2012, Minodora Tizu a fost numită în funcția de directoare a Asociației medical-teritoriale Ciocana printr-un ordin semnat de Luminița Suveică, fosta șefă a Direcției Sănătate a Consiliului municipal Chișinău. La un an după numirea în funcția respectivă, Minodora Tizu a intrat la Școala de Management în Sănătate Publică pentru studii de masterat, pe care le-a absolvit în 2015.

Precizăm că Legea Ocrotirii Sănătății stipulează că șefii instituțiilor medico-sanitare publice sunt selectați prin concurs organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, Regulamentul privind numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice condiționează ca aceștia să aibă studii superioare și să lucreze în domeniul ocrotirii sănătății cel puțin șapte ani.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a comunicat că Tizu a fost numită ilegal în funcție și că a sesizat conducerea Primăriei Chișinău despre aceste ilegalități cu mai mult timp în urmă, dar nu au fost luate măsuri pentru că directoarea Asociației medical-teritoriale Ciocana ar fi avut protecție politică.

„Eu am atenționat Primăria despre această ilegalitate cu mult timp în urmă, pe când eram consilier municipal, deoarece numirea și demiterea ține de competența primarului municipiului Chișinău. Dar doamna respectivă patina reușit de la un partid la altul și își asigura astfel șederea liniștită în funcție. Eu am încercat, începând cu 2015, trei ani la rând, să repun dreptatea la locul său, dar nici în mandatul vreunui primar nu a fost posibil. Pentru ea interveneau mereu persoane suspuse. Acum Minodora Tizu face patinări spre alte partide, încercând să se mențină în funcție. Repararea greșelii comise în 2012 de către Luminița Suveică nu ține de competența Ministerului Sănătății, dar a conducerii Primăriei Chișinău. Din păcate, de când Minodora Tizu se află la conducerea Asociației medical-teritoriale Ciocana, cei mai buni medici au fost măturați de acolo”, ne-a declarat ministra.

La finele lunii trecute, fostul primar interimar Ruslan Codreanu a anunțat-o pe Minodora Tizu că va înceta contractul de muncă în decurs de o lună, deoarece are 65 de ani și a atins de mult vârsta de pensionare.

De partea cealaltă, Minodora Tizu ne-a declarat că nu are de gând să părăsească funcția. „Oamenii se pot afla în funcții de conducere și la vârsta de 70 de ani. Indicii obținuți de noi sunt foarte buni. Pentru funcția de director al instituției nu este obligatoriu să ai studii în medicină. Este o funcție managerială. Iar eu am lucrat timp de patru ani asistentă medicală. Iar dacă cineva scrie denunțuri împotriva mea, apoi știți cum e la moldoveni”, ne-a declarat Tizu.

Precizăm că în perioada guvernării PDM Minodora Tizu a fost surprinsă la diferite evenimente organizate de PDM în anturajul fruntașilor democrați.

Julieta Savițchi
26/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii