O nouă defavorizare a companiilor din dreapta Nistrului pentru cele din Transnistria. Ce crede mediul de afaceri despre proiectul de lege privind emisiile industriale

Ion Chișlea
01/07/2022
Întreprinderile din Râbnița poluează aerul la greu/Foto Facebook/Irina Tabaranu

Camera Moldo-Americană de comerț AmCham Moldova susține că proiectul de lege privind emisiile industriale, aprobat miercuri de Guvern, va defavoriza și mai mult companiile de pe malul drept al Nistrului în raport cu competitorii din regiunea transnistreană.

Răspunzând la întrebările Anticoruptie.md, AmCham Moldova, a menționat  importanța proiectului în vederea atingerii unui nivel înalt de protecție a mediului, respectiv o dezvoltarea sustenabilă a afacerilor. Pe de altă parte, asociația crede că sunt necesare mecanisme care să elimine concurența neloială a întreprinderilor din Transnistria, care nu se aliniază la astfel de rigori, nu suportă costurile corespunzătoare și obțin astfel un avantaj de preț față de competitorii aflați în câmpul legal al Republicii Moldova.   

 „Alinierea la noile rigori ale proiectului de Lege privind emisiile industriale, presupune efectuarea unor investiții semnificative legate de modernizarea și/sau instalarea de echipamente noi. Având în vedere costurile mari necesare pentru asigurarea implementării prevederilor noii Legi și existența unor companii pe teritoriul țării care nu vor fi afectate de noile cerințe, se  va reduce competitivitatea mărfurilor la producerea cărora sunt respectate prevederile legislației naționale”, accentuează AmCham.

Experții au amintit în context și diferențele de prețuri la resursele energetice, care favorizează enorm companiile transnistrene.

„Această măsură, pe fonul diferenței de prețuri la resursele energetice, agravează și mai mult concurența loială, creând un risc iminent de stopare a unor activități economice de producere”, explică asociația.

Proiectul de lege privind emisiile industriale stabilește norme menite să prevină și să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă și sol, să prevină generarea de deșeuri. Instalațiile industriale vor trebui să dețină autorizații pentru a putea funcționa. 

Potrivit documentului, autorizare de mediu a emisiilor în apă, aer și sol va trebui obținută pentru fiecare sursă de poluare și nu pentru agenți economici, așa cum este în prezent.

Necesitatea adoptării legii este motivată de stringența prevenirii și controlului poluării provocate de activitățile industriale și economice, precum și de nevoia de racordare a legislației și practicii naționale la standardele europene în domeniul protecției mediului.

Este de menționat că Ministerul Mediului nu poate în niciun fel influența întreprinderile din stânga Nistrului pentru ca acestea să se alinieze la rigorile de mediu. Autoritățile chiar au oferit autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița, deși aceasta nu respectă normele de mediu, explicând că este o decizie politică care depinde de livrările de energie electrică de la Moldgres pentru malul drept al Nistrului. 

La momentul publicării articolului, Ministerul Mediului nu a răspuns la solicitările portalului nostru privind problemele invocate de AmCham privind inechitățile, ce le presupune adoptarea legii privin emisiile industriale, care nu va fi respectată pe malul stâng.  

Ion Chișlea
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii