Autorizații la schimb cu electricitate. Chișinăul a prelungit autorizațiile de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița

Ilie Gulca
01/06/2022
Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița

Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, marți, până pe 30 iunie curent, autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița. Concesiile Chișinăului față de acest agent economic, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regimului separatist de la Tiraspol, sunt făcute în contextul achiziției energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres).

Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi pentru a obliga Agenția de Mediu să emită pentru combinatul din Râbnița autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe valabilă până la 31 mai 2022.

În această perioadă, acest agent economic transnistrean urma să implementeze toate recomandările prevăzute în decizia de refuz a Agenției de Mediu din 13.04.2022 expediată la cererea depusă de Uzina Metalurgică Moldovenească pe 14 ianuarie 2022. Prelungurea autorizațiilor emise pe 3 mai denotă că agentul economic transnistrean nu a reușit să respecte condițiile de mediu stabilite de Guvernul Republicii Moldova. 

Această decizie a fost luată în contextul în care Guvernul de la Chișinău a decis să procure energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria.

Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz.

Cei doi agenți economici din Transnistria Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene.

Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.

Concurența uzinei de la Râbnița nu este una loială față de alte combinate siderurgice similare din regiune, în special cele din România.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a explicat pe larg într-o investigație recentă cum funcționează schema afacerii cu fier vechi din România exportat în Transnistria.

Ilie Gulca
01/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii