Obiectivele de infrastructură critică vor fi păzite mai bine. SIS a elaborat un program naţional antitero

Julieta Saviţchi
15/08/2022
Foto simbol

Serviciul de Informaţii şi Securitate a elaborat proiectul Programului național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice pentru 2022-2026. Documentul a fost transmis pentru avizare ministerelor şi celorlalte institituţii subordonate Guvernului, după care urmeată să fie aprobat de cabinetul de miniştri, fiind pregătit şi un proiect de hotărâre în acest sens.

Conducerea SIS justifică necesitatea unui astfel de program pentru eficientizarea procesului de identificare, desemnare şi protecţie antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice, precum și eficientizării mecanismelor de asigurare a protecției și securității la obiectivele de infrastructură critică.

„Chiar dacă Republica Moldova nu se confruntă cu riscuri teroriste majore şi nu este o ţintă directă pentru entităţile teroriste, indicii depistaţi în ultima perioadă denotă o amplificare a situaţiei pe segmentul de securitate antiteroristă. Acest fapt impune necesitatea de consolidare a potenţialului naţional în lupta împotriva manifestărilor teroriste”, se arată într-o notă informativă a SIS.

În aceeaşi notă se menţionează că legislaţia nu acoperă necesităţile de securitate apărute ca urmare a schimbărilor produse în mediul de securitate, din care motiv „se impune imperativ o reacţie strategică clară care se materializează inclusiv în proiectul respectiv, în baza căruia vor fi aplicate procedurile de identificare a potenţialelor obiective-ţintă şi de asigurare a protecţiei fizice ale acestora”.

Programul Național este structurat în cinci capitole, cu evidențierea principalelor elemente. Primul capitol reprezintă preambulul și este o introducere în domeniul infrastructurii critice în care este reflectat motivul, temeiul și scopul realizării.

Capitolul II reflectă provocările actuale legate de obiectivele infrastructurii critice, concomitent fiind abordate necesitățile, scopul, obiectivele generale și speciale urmărite de implementarea Programului Național, precum și principiile pe care se bazează activitatea practică de asigurare a protecției antiteroriste a obiectivelor infrastructurii critice.

În capitolul III-IV este consemnat impactul programului, costurile și riscurile de implementare, iar capitolul V stabilește părțile implicate în implementarea Programului Național, precum și procedura de raportare cu privire la gradul de executare al acestuia.

Julieta Saviţchi
15/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii