Occidentul și Ucraina lucrează la evitarea unui accident nuclear la Zaporojie ce ar pune în pericol toată Europa. Rusia sabotează negocierile

Mădălin Necșuțu
19/08/2022
Sursa: Al Jazeera

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu există obstacole pentru ca misiunea AIEA să viziteze Centrala Nucleară din Zaporojie din Ucraina, controlată în prezent de forțele ruse.

„Nu există obstacole obiective pentru ca misiunea AIEA să nu ajungă la Zaporojie. Astăzi, domnul Guterres și cu mine am discutat despre parametrii acestei misiuni și despre faptul că poate ajunge foarte rapid și în siguranță la stație în mod legal prin teritoriul liber al statului nostru. Și numai așa”, a spus Zelenski într-un mesaj video joi seară.

„Cel care a organizat șantajul nuclear cu siguranță nu poate fi transportatorul vreunei misiuni. Rusia trebuie să permită imediat și necondiționat reprezentanților AIEA la stație și la fel de imediat și necondiționat să-și retragă trupele de pe teritoriul stației. Lumea are puterea de a asigura acest lucru”, a spus el, adăugând că „dacă Rusia nu vrea, înseamnă că puteți pur și simplu să aruncați la gunoi întregul pachet de documente internaționale privind securitatea nucleară și de radiații. Rusia distruge această ordine internațională”.

Potrivit lui Zelenski, el a cerut de asemenea secretarului general al ONU să folosească toate instrumentele ONU pentru a asigura conformitatea Rusiei cu toate normele de drept internațional privind prizonierii.

De partea cealaltă, Guterres a spus că ONU are suficiente resurse pentru a sprijini o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrală, dacă Rusia și Ucraina sunt de acord cu asta. Rusia a preluat controlul centralei nucleare Zaporojie în martie și folosește locul ca bază militară pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

Turcia cere evitarea unui dezastru

De asememea, președintele turc Recep Erdogan, prezent și el la Kiev, a îndemnat Ucraina și Rusia să revină la parametrii discuțiilor din martie de la Istanbul. După o întâlnire la Lvov cu președintele Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU Antonio Guterres, Erdogan a mai spus că este îngrijorat de situația de la centrala nucleară Zaporojie din Energodar, ocupată de Rusia.

El a spus că ar trebui evitată repetarea dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986 și a susținut că este de partea Ucrainei. Rusia, care bombardează pozițiile ucrainene de pe teritoriul uzinei, a fost acuzată că o folosește ca scut și instrument de șantaj.

Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, trupele ruse au anunțat neașteptat o zi liberă la centrala nucleară Zaporojie, pentru 19 august, interzicând personalului să intre în incintă. Între timp, reprezentanții monopolului nuclear de stat al Rusiei Rosatom au părăsit centrala, a precizat Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev. 

Mădălin Necșuțu
19/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii