Oleg Serebrian este noul vicepremier pentru Reintegrare

Ilie Gulca
19/01/2022
Oleg Serebrian. Foto: ipn.md

Politologul și diplomatul Oleg Serebrian a fost numit în calitate de vicepremier pentru Reintegrare la mai bine de două luni după ce predecesorul acestuia, Vladislav Kulminski, și-a dat demisia în contextul negocierilor moldo-ruse privind semnarea unui nou acord cu privire la furnizarea de gaze naturale.      

Fostul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Federală Germania, Oleg Serebrian, a depus joi jurământul de învestire în funcția de vicepremier pentru Reintegrare.

Oleg Serebrian și-a încheiat recent mandatul de ambasador al R. Moldova în Republica Federală Germania, care începuse în 2015. Ulterior, pe 3 ianuarie, el a fost numit în funcția de director al Institutului Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În 2010–2015, a fost ambasador al R. Moldova în Franţa şi delegat permanent al R. Moldova la UNESCO.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană, Vladislav Kulminski, și-a anunțat demisia „din motive” personale pe 5 noiembrie.

Pe 4 noiembrie, Parlamentul a constituit Comisia specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova.

Diplomatul Mihai Gribincea a dezvăluit că în timpul negocierilor moldo-ruse cu privire la semnarea unui nou acord de livrare a gazelor naturale, șeful adjunct al Administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, ar fi prezentat delegației moldovenești un nou concept/ viziune de reglementare a conflictului transnistrean:

– reglementarea conflictului în termen de trei luni, pretinsei „rmn” oferindu-i-se un „statut special”;

– Republica Moldova să semneze cu Rusia un acord prin care ar oferi trupelor ruse dislocate în Transnistria statutul de „trupe garant” al statutului special agreat;

– Republica Moldova să permită funcționarea aeroportului militar de la Tiraspol;

– Republica Moldova să accepte participarea Rusiei în formatul UE-Moldova pentru a discuta modul în care implementarea DSFTA afectează relațiile RM-Rusia.

După spusele lui Mihai Gribincea, oficialii moldoveni au luat notă de „conceptul” rusesc – un nou Memorandum Kozak –, dar nu s-au angajat în discuții, subliniind că obiectul discuțiilor lor la Moscova era semnarea noului contract privind achiziția gazelor naturale, și nu dosarul transnistrean.

Mai mult, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a fost exclus din delegație la următoarele runde de negocieri. „Această ignorare a dlui Kulminski a și fost una dintre cauzele care l-au determinat să demisioneze din motive personale”, susține diplomatul.

Ilie Gulca
19/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii