Oleg Serebrian este noul vicepremier pentru Reintegrare

Ilie Gulca
19/01/2022
Oleg Serebrian. Foto: ipn.md

Politologul și diplomatul Oleg Serebrian a fost numit în calitate de vicepremier pentru Reintegrare la mai bine de două luni după ce predecesorul acestuia, Vladislav Kulminski, și-a dat demisia în contextul negocierilor moldo-ruse privind semnarea unui nou acord cu privire la furnizarea de gaze naturale.      

Fostul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Federală Germania, Oleg Serebrian, a depus joi jurământul de învestire în funcția de vicepremier pentru Reintegrare.

Oleg Serebrian și-a încheiat recent mandatul de ambasador al R. Moldova în Republica Federală Germania, care începuse în 2015. Ulterior, pe 3 ianuarie, el a fost numit în funcția de director al Institutului Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În 2010–2015, a fost ambasador al R. Moldova în Franţa şi delegat permanent al R. Moldova la UNESCO.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană, Vladislav Kulminski, și-a anunțat demisia „din motive” personale pe 5 noiembrie.

Pe 4 noiembrie, Parlamentul a constituit Comisia specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova.

Diplomatul Mihai Gribincea a dezvăluit că în timpul negocierilor moldo-ruse cu privire la semnarea unui nou acord de livrare a gazelor naturale, șeful adjunct al Administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, ar fi prezentat delegației moldovenești un nou concept/ viziune de reglementare a conflictului transnistrean:

– reglementarea conflictului în termen de trei luni, pretinsei „rmn” oferindu-i-se un „statut special”;

– Republica Moldova să semneze cu Rusia un acord prin care ar oferi trupelor ruse dislocate în Transnistria statutul de „trupe garant” al statutului special agreat;

– Republica Moldova să permită funcționarea aeroportului militar de la Tiraspol;

– Republica Moldova să accepte participarea Rusiei în formatul UE-Moldova pentru a discuta modul în care implementarea DSFTA afectează relațiile RM-Rusia.

După spusele lui Mihai Gribincea, oficialii moldoveni au luat notă de „conceptul” rusesc – un nou Memorandum Kozak –, dar nu s-au angajat în discuții, subliniind că obiectul discuțiilor lor la Moscova era semnarea noului contract privind achiziția gazelor naturale, și nu dosarul transnistrean.

Mai mult, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a fost exclus din delegație la următoarele runde de negocieri. „Această ignorare a dlui Kulminski a și fost una dintre cauzele care l-au determinat să demisioneze din motive personale”, susține diplomatul.

Ilie Gulca
19/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii