Administrația Rețelei de socializare a anunțat luni că a eliminat conturile asociate cu companiile mamă Rossiya Segodnya și TV-Novosti pentru încălcarea regulilor comunității sale. Pe 16 septembrie, Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a anunțat că a interzis postul rusesc de stat Russia Today și alte rețele controlate de Kremlin din cauza angajării acestora în operațiuni de dezinformare.
TikTok nu a enumerat conturile specifice care au fost eliminate, dar NBC News a raportat că instituțiile media de stat ruse RT, cunoscute anterior sub numele de Russia Today, și Sputnik au fost acum interzise definitiv.
TikTok a spus că conturile erau deja restricționate în Uniunea Europeană și Regatul Unit, dar la nivel global, conținutul lor nu era eligibil să apară în paginile „Pentru tine” ale utilizatorilor din cauza încercărilor acestora de a „influența publicul străin pe subiecte de evenimente și afaceri globale”.
Compania de social media a spus că va raporta mai multe despre conturile eliminate în raportul său din septembrie privind operațiunile secrete de influență. În raportul său din august, TikTok a spus că a eliminat cinci rețele pentru că fac parte din „operațiuni de influență sub acoperire”.
TikTok a spus că ia măsuri în acest ciclu electoral pentru a-și proteja cei peste 170 de milioane de utilizatori americani de „amenințările în evoluție”.
„Facem acest lucru prin aplicarea unor politici solide care vizează prevenirea răspândirii dezinformării, creșterea informațiilor despre alegeri de încredere și colaborarea cu experți interni și externi care ne ajută să evaluăm și să ne îmbunătățim abordarea în mod continuu”, a spus compania.
Într-un articol de sâmbătă, RT a spus că TikTok și-a șters conturile, împreună cu unele dintre Sputnik și a recunoscut că „reprimarea” a venit la câteva zile după ce SUA au implementat noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Citește de asemenea: „Pentru activități de interferență străină”. Posturile media rusești sunt interzise pe Facebook și Instagram
La începutul acestei luni, Departamentul de Stat a acuzat RT că este implicat în operațiuni de influență sub acoperire la nivel global și și-a sancționat compania-mamă pentru că lucrează în numele guvernului rus.
Pe 16 septembrie, Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a anunțat că a interzis postul rusesc de stat Russia Today și alte rețele controlate de Kremlin din cauza angajării acestora în operațiuni de dezinformare și pentru încercarea de a se sustrage de la detecție.
„După o analiză atentă, ne-am extins sancțiunile în curs de desfășurare împotriva instituțiilor mass-media de stat ruse. Rossiya Segodnya, RT și alte entități conexe sunt acum interzise în aplicațiile noastre la nivel global pentru activități de interferență străină”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat, citat de CNN.
Înainte de interdicția de luni, RT avea 7,2 milioane de urmăritori pe Facebook și 1 milion de urmăritori pe Instagram. RT nu a răspuns imediat unei solicitări CNN de comentarii.
Mișcarea vine la câteva zile după ce Departamentul de Justiție al SUA a anunțat acuzații împotriva a doi angajați ai RT pentru că au canalizat aproape 10 milioane de dolari într-o companie americană, identificată de CNN drept „Tenet Media”, pentru a crea și a amplifica conținut aliniat cu interesele Rusiei. Campania de influență ascunsă a vizat publicul american înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2024, au declarat oficialii americani.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii