Opinie: Legea dezoligarhizării să se aplice și în Transnistria. Chișinăul trebuie să treacă comerțul cu UE din Transnistria sub legislația sa

Mădălin Necșuțu
22/08/2022

Fostul deputat, Igor Munteanu, a declarat, luni, în cadrul unor dezbateri publice că „dezoligarhizarea”, cerută de UE ca una dintre condiționalități pentru continuarea drumului european al Republicii Moldova în următoarea etapă, să fie aplicată și în regiunea separatistă transnistreană.

„Condiționalitatea formulată de Consiliul European în raport cu Republica Moldova de dezoligarhizare se referă și la tipurile de politici pe care Chișinăul trebuie să le aibă în raport cu Transnistria. Uzina Metalurgică de la Râbnița este în continuare proprietatea lui Alișer Usmanov, micro-oligarhii din Transnistria sunt foarte influenți pentru că nimeni nu le-a impus niciodată condiții restrictive”, a declarat Munteanu.

El a explicat că Republica Moldova trebuie să își diversifice cât mai rapid importurile de energie electrică tocmai pentru a nu mai depinde de Centrala de la Cuciurgan și a fi obiectul șantajului energetic din partea Rusiei și a Tiraspolului, fapt ce tergiversează soluționarea dosarului transnistrean.

„Accesul la gaz din aer sau la bani din aer este o problemă. Atâta timp cât această stare de lucruri va fi tolerată, atâta timp nu va exista nicio dorință de căutare a compromisului din partea stângă a Nistrului. Iar partea dreaptă, dacă nu caută alternative, este la cheremul elitelor de la Tiraspol. De-a lungul timpului, nu s-a făcut acest lucru ca urmare a complicității și corupției de la Chișinău. Acest lucru a fost tolerat, inclusiv de partenerii externi, gândindu-se că astfel se apropie malurile, dar s-au apropiat buzunarele. Atâta timp cât acum sunt tolerate aceleași practici de pe vremea regimului Plahotniuc, nu facem decât să falsificăm realitățile”, a mai spus Igor Munteanu.

În opinia sa, entitățile comerciale din Transnistria trebuie să se supună legislației naționale a Republicii Moldova și a precizat că este nevoie ca autoritățile de la Chișinău să uziteze dreptul de a impune anumite condiții în care Transnistria să poată face comerț cu UE, iar una ar fi respectarea legilor din Republica Moldova. Igor Munteanu este de părere că politica pașilor mici, promovată de guvernările de la Chișinău, poate fi asociată cu o concesie constantă în favoarea Tiraspolului, întrucât este creată iluzia unei parități de putere între cele două maluri.  

Mădălin Necșuțu
22/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii