Opinie „tăioasă” a procurorilor privind majorările salariale înaintate de Executiv

Tatiana Gherța
06/06/2023
csp.md

Procurorii bat alarma în legătură cu faptul că nu se regăsesc în lista bugetarilor care ar urma să ridice, începând cu 1 iulie, lefuri majorate. O opinie semnată de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost transmisă Legislativului. Membrii CSP se arată indignați de faptul că în legea privind bugetul de stat pentru anul 2023 se face referire doar la majorarea salariului pentru judecători, nu și pentru procurori, mai ales că „reglementarea normativă a salariilor acestor două categorii profesionale urmează să se facă în paralel”. Anticoruptie.md a solicitat o reacție de la guvern. Purtătorul de cuvânt Daniel Vodă a spus că Executivul nu comentează acest subiect, însă propunerile entităților pot fi expediate instituțiilor responsabile. La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a menționat anterior că majorările recente sunt un prim pas și că la următoarea rectificare vor fi alocați bani și pentru alte categorii. 

În opinia prezentată legiuitorilor, procurorii menționeză că salariul lor nu a mai fost schimbat de 5 ani, iar în proiectul legii cu privire la bugetul de stat pentru anul 2023, propus spre rectificare, se regăsește doar sporul salarial pentru judecători. Altfel spus valoarea de referință pentru magistrați va crește de la 2.500 lei la 2.850 lei, în timp ce valoarea de referință pentru salarizarea procurorilor rămâne aceeași de 2.500 lei. În aceste condiții, CSP consideră că se crează un „tratament diferențiat fără o justificare plauzibilă obiectivă”.

„Reglementarea normativă a salariilor acestor două categorii profesionale urmează să se facă în paralel. Pentru confirmare menționăm și faptul că procurorii, în mod similar cu judecătorii, își exercită atribuțiile de serviciu într-un regim sever de limitări și incompatibilități stabilite expres de lege și unica sursă de venit este reprezentată de salariu (adițional poate fi, eventual, remunerarea pentru o activitate didactică sau științifică). Într-o democrație autentică, judecătorii și procurorii, cărora li s-a încredințat puterea de a decide cu privire la drepturile și libertățile omului, trebuie să posede inclusiv o independență materială și un sentiment de siguranță cu privire la viitorul lor, statul având obligația de a le stabili o remunerație corespunzătoare, care să fie pe măsura statutului și funcțiilor pe care aceștia le exercită, astfel încât să compenseze efortul și responsabilitățile lor”, se arată în opinia CSP.

De asemenea, procurorii atrag atenția că, pe parcursul ultimilor ani, au fost lipsiți de mai multe garanții sociale (dreptul la locuință de serviciu, dreptul la vârsta de pensionare, dreptul la stabilirea cuantumului pensiei, dreptul la călătorii gratuite în transportul public, etc.), inclusiv, a fost înăsprită răspunderea disciplinară. Neglijarea majorării salariale, spun procurorii,  generează un impact negativ asupra prestației profesionale.

În contextul majorării lefurilor pentru funcționari, cu o reacție au venit și procurorii. Membri ai trei asociații obștești ale procurorilor s-au arătat nemulțumiți de decizia luată.

„Subestimarea eforturilor angajaților sistemului procuraturii în coraport cu alți funcționari, care potrivit modificărilor propuse vor beneficia de majorarea remunerării, denotă o inechitate în respectarea protecției drepturilor sociale ale salariaților Procuraturii Republicii Moldova”, se arată în mesajul transmis de procurori.

Reprezentanții asociațiilor au făcut și o analiză comparativă a salariilor supuse modificărilor. Potrivit acestora „remunerarea pentru șefii și adjuncții din cadrul oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat va fi mai mare cu circa 5 400 lei față de salariul procurorului șef al procuraturii teritoriale, care exercită un volum impunător de atribuții”. O diferență de 6.100 de lei va fi și între salariile consultanților din procuratură  în raport cu consultanții din aparatele centrale ale ministerelor. Totodată, salariile șefilor de drecții din cadrul ministerelor vor crește cu 10 mii de lei, ceea ce nu se va întâmpla și în cazul acelorași categorii de funcții din cadrul procuraturii.  

În acest context, Asociația Procurorilor din Republica Moldova, Asociația Sindicală de Ramură a Angajaților Organelor Procuraturii Republicii Moldova și Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate solicită guvernului ca și salariații sistemului Procuraturii Republicii Moldova să beneficieze de aceleași condiții de remunerare.

Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a specificat că majorările recente sunt un prim pas și că la următoarea rectificare vor fi alocați bani și pentru alte categorii. 

„Aceasta este prima etapă de creștere a salariilor în sectorul public și asta se va referi la toți. Sarcina tehnică a doamnei ministre Sirețeanu este să identifice resurse. Așa cum acum noi am identificat resurse ca să alocăm peste 1 miliard de lei pentru dezvoltare la nivel local. Apropo, asta vă privește și pe dumneavoastră și pe cetățenii noștri din autonomie și din toată țara. Așa cum am identificat bani pentru alte proiecte fix așa doamna Sirețeanu se va descurca foarte bine și va identifica, la următoarea rectificare bugetară din iulie, bani suplimentari pentru alte categorii de funcționari publici și angajați din sectorul public”, a punctat Recean. 

Amintim că, în cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, cabinetul de miniștri a adoptat hotărârea cu privire la modificările la legea bugetului de stat pentru 2023. Conform proiectului, începând cu 1 iulie salariul miniștrilor ar urma să crească până la 50 de mii de lei. În total 1.300 de angajați din administrația publică centrală se vor alegere cu majorări. Până la intrarea în vigoare, proiectul urmează să fie examinat și adoptat de Parlament. 

Tatiana Gherța
06/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii