Opoziția a înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Când va fi examinată

Julieta Savițchi
16/07/2020

Deputații din fracțiunile Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au înaintat joi moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea va fi dezbătută în plen săptămâna viitoare, după ce va trece de expertiza Comisiei juridice numiri și imunități.

Textul moțiunii a fost citit de la tribuna principală a Parlamentului de către fruntașul Platformei DA, Alexandru Slusari, vicepreședinte al Legislativului. Slusari a prezentat mai multe motive pentru care fracțiunea pe care o reprezintă vrea să acorde vot de neîncredere Cabinetului de miniștri.

„Actualul executiv a încălcat în repetate rânduri legislația în vigoare, Constituția Republicii Moldova, subminând suveranitatea și securitatea financiar-economică a țării, a admis violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, încălcând principiile statului de drept, valorile consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentele internaționale”, a declarat Slusari.

Guvernul Chicu a mai fost învinuit de gestionarea necorespunzătoare a situației pe timp de pademie, facilitarea contrabandei cu țigări din Transnistria, implementarea schemelor de delapidare a resurselor bugetare, încheierea Acordului de finanțare cu Federația Rusă în defavoarea Republicii Moldova.

Semnatarii moțiunii au mai invocat că pe lângă încălcările enumerate mai sus, cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu „a eșuat, practic, la toate capitolele de activitate”.

Pe lângă deputații PPDA și PAS, moțiunea de cenzură ar putea fi votată de către deputații Pro Moldova, ai Partidului Șor, precum și de către deputații neafiliați. Pentru trecerea moțiunii de cenzură sunt necesare 51 de voturi, pe care opoziția însă nu le are. Deputații PDM, care fac coaliție cu socialiștii, au declarat că problema nu constă în demiterea Guvernului, dar în desemnarea unui nou guvern.

Amintim că deputații din Platforma DA au semnat, marți, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, pe care îl acuză de gestionare proastă a crizei de coronavirus, a economiei și a relației cu Uniunea Europeană. În aceeași zi, și deputatul Octavian Țîcu a semnat documentul. Și fracțiunea PAS a anunțat joi dimineața că a semnat moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investitură. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.

Julieta Savițchi
16/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii