OSCE, declarație de sprijin pentru Republica Moldova în abordarea provocărilor legate de securitate

Crina Dumitriu
15/02/2023

OSCE sprijină Republica Moldova în abordarea provocărilor legate de securitate din ultimul timp, iar problema transnistreană cosntituie o prioritatea pentru președenția actuală, care e deținută de Macedonia de Nord. Declarații în acest sens a făcut miercuri la Chișinău, președintele în exercițiu al OSCE, Bujar Osmani,  ministru de Externe al Macedoniei de Nord, care a întreprins o vizită de două zile în Republica Moldova.

„Aflarea mea aici este un semnal clar al sprijinului acordat Moldovei de către Președinția noastră în abordarea acestor provocări. Agresiunea împotriva Ucrainei a creat o serie de provocări specifice în ceea ce privește procesul de reglementare transnistreană. Acest proces vital este o prioritate clară pentru Președinția noastră", a declarat Bujar Osmani.

Această vizită a avut drept scop susținerea unei reglementări politice cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean în toate aspectele sale, consolidând independența, suveranitatea și integritatea teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional cu un statut special Transnistriei, se arată într-un comunicat de presă al OSCE. 

Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a fost primit de șefa statului Maia Sandu, cu care a discutat despre instabilitatea din spațiul estic provocată de agresiunea Rusiei în Ucraina și problemele de securitate națională. Referitor la procesul de reglementare transnistreană,  Maia Sandu a subliniat că dialogul pașnic între cele două maluri ale Nistrului va continua și se mizează pe sprijinul OSCE pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor oamenilor care locuiesc în regiune.  

Bujar Osmani a fost în orașul Bender, aflat pe partea dreaptîă a Nistrului, dar controlat în mare parte de reginul nerecunoscut de la Tiraspol. Acolo, șeful OSCE s-a întâlnit cu liderul republicii nerecunoscute Vadim Krasnoselski și cu negociatorul transnistrean, Vitali Ignatiev.

Pe ambele maluri ale râului Nistru Osmani a reiterat importanța negocierilor în formatul "5+2" și a menținerii dialogului. Adițional, Președintele în exercițiu al OSCE a evidențiat și a salutat continuitatea formatului "1+1".

„OSCE va susține orice efort care oferă o dinamică pozitivă în sprijinul implementării depline a măsurilor convenite anterior și a identificării unor noi domenii de acord", a adăugat Osmani.

Președintele OSCE a subliniat necesitatea de a consolida în continuare încrederea și dialogul constructiv între cele două părți întru beneficiul populației afectate de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Pe parcursul vizitei sale, ministrul Osmani a avut, de asemenea, o întrevedere cu reprezentantul special pentru Egalitate de Gen, Liliana Palihovici, și cu membri ai societății civile, care activează în domeniul drepturilor omului, democratizării și egalității de gen.

În timpul întâlnirii sale cu personalul Misiunii OSCE în Moldova, Osmani și-a exprimat recunoștința și încurajarea acestora în realizarea în continuare a activității lor importante. Osmani a vizitat, de asemenea, un centru de voluntariat pentru susținerea refugiaților ucraineni și a putut vedea cu ochii proprii munca incredibilă a multor tineri, care oferă un sprijin esențial refugiaților, se arată în comunicatul OSCE. 

Misiunea OSCE se află în Republica Moldova din 2012, având mandat pentru „a facilita o reglementare politică și durabilă a conflictului transnistrean sub toate aspectele sale, consolidând independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute în plan internațional”. Începând cu 2012, toate cele 57 de state participante la OSCE au aprobat aceste principii de reglementare finală în declarațiile anuale ale Consiliului de Miniștri.  

 

Crina Dumitriu
15/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii