Oscilaţii pe piaţa petrolieră. Benzina mai scumpă, iar motorina mai ieftină

Ion Chișlea
05/07/2022

Benzina va fi mai scumpă cu un ban, începând cu ziua de miercuri, iar motorina mai ieftină cu 19 bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit preţul plafon la nivelul de 32,83 lei pentru un litru,  după ce a scăzut constant, începând cu data de 15 iunie. Prețul plafon al motorinei a coborât la nivelul de 31,18 lei, după ce la 23 iunie a ajuns la nivelul record de 32,46 lei pentru un litru.

Evoluția prețurilor la carburanți, stabilite de ANRE  are loc pe fundalul unor oscilații neuniforme ale cotațiilor la petrol la bursele internaționale.

Pe parcurusl lunii iunie și începutul lunii iulie, cotațiile la petrol au scăzut moderat din cauza îngrijorărilor că o recesiune a economiei globale va afecta cererea de energie. Situația se poate schimba după ce Asociația Norvegiană de Petrol și Gaz a lansat marți o grevă, iar producția de petrol din țara scandinavă ar putea să se reducă cu 130 de mii de barili pe zi, ceea ce reprezintă 6,5% din producția zilnică de petrol.

Prețurile, ar putea să crească şi  din cauza ridicării  treptate a restricțiilor anti-COVID în China, și creșterea cererii pe această piață.

Costul contractelor futures din septembrie pentru petrolul Brent la bursa ICE Futures din Londra era, marți dimineață, de 113,30 dolari pe baril, cu 0,20 dolari (0,18%) mai puțin decât prețul de închidere al sesiunii precedente.

Prețurile petrolului au crescut cu aproape 50% de la începutul anului pe fondul redresării economiei globale și a perturbărilor în aprovizionare din cauza situației din Ucraina. Între timp, luna trecută, cotațiile au scăzut din cauza semnelor unei recesiuni apropiate în economia SUA, pe fundalul măsurilor luate de Sistemul Rezervelor Federale (FRS)  pentru combaterea inflației.

ANRE din Republica Moldova a menționat că, deși prețul plafon al carburanților este calculat în baza cotațiilor PLATTS al produselor petroliere, acestea depind, în cea mai mare parte, de evoluția cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

Ion Chișlea
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii