Pacienții stau în rând cu săptămânile pentru internarea la Institutul Oncologic

Tatiana Gherța
08/02/2024
facebook.com/IMSP Institutul Oncologic din Moldova

112 pacienți au așteptat de la 25 până 60 de zile de la data adresării pentru a fi internați la Institutul Oncolgic. Sunt datele cuprinse în raportul de audit prezentat de Curtea de Conturi din Republica Moldova. Raportorii au constatat că doar într-o singură lună, în 19 secții de la Institutul Oncologic, numărul pacienților l-a depășit pe cel al paturilor disponibile.  

Deși internarea pacienților la Institutul Oncologic este planificată, sunt zile în care numărul pacienților internați în unele secții depășește numărul efectiv de paturi disponibile. Auditorii au raportat că, în iunie 2023, din 21 de secții medicale în 19 numărul pacienților internați a depășit capacitatea acestora. În aceeași perioadă, în secția hematologie II, care dispune de numai 16 paturi, au fost internați 47 de pacienți. Așteptarea în rând poate influența accesul în timp util al persoanelor la asistență medicală, au concluzionat raportorii.

Această situație, mai spun realizatorii auditului, a fost condiționată de optimizarea numărului de paturi și relevă „necesitatea ca instituția medicală să analizeze și să asigure mecanisme de echilibrare a numărului de paturi în funcție de solicitările de internare”.

De asemenea, aceeași sursă a constatat că accesul la îngrijiri medicale paliative prestate în condiții de spital nu a fost asigurat pentru 312 persoane. Acest lucru a fost rezultat la fel de pe urma optimizării numărului de paturi în secțiile medicale.

Serviciile medicale de înaltă performanță, destinate diagnosticului afecțiunilor nu au fost prestate în cuantumul de 3,6 milioane lei. Potrivit motivațiilor instituției medicale aceste situații au fost cauzate de lipsa aparatajului funcțional, nelivrarea în timp a reactivilor precum și neprezentarea persoanelor la aceste servicii conform programărilor. 

În același timp, Centrul Republican Colonoscopic urma să asigure 2.900 servicii medicale contractate. Deși în aceste scopuri au fost alocate mijloace bănești, în sumă de 2 milioane lei, aceste servicii nu au fost realizate pe deplin. 

Curtea de Conturi a recomandat IMSP Institutul Oncologic să intensifice activitățile de control intern pentru toate procesele și la toate etapele, cu elaborarea unui plan de acțiuni sistemic, ceea ce ar diminua riscurile și neconformitățile constatate de misiunea de audit.

Tatiana Gherța
08/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii