Panama Papers: Un milionar originar din Moldova, printre beneficiarii schemelor cu companii off-shore

Anticoruptie.md
04/04/2016
Aleksandr Babakov Foto: ria.ru

Milionarul şi fostul deputat rus Aleksandr Babakov, originar din Chişinău, figurează printre scurgerile masive de documente din mai multe zone off-shore, care scot la iveală secretele financiare ale sutelor de lideri mondiali, corporații internaționale, membri ai crimei organizate și afaceriști controversați.

Cele peste 11 milioane de acte, scurse de la o firmă de consultanţă juridică din Panama şi denumite generic Panama Papers, au fost analizate de o echipă de jurnalişti din peste 100 de instituţii media din lume, proiectul fiind coordonat de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). Documentele, care includ e-mailuri, acte financiare, pașapoarte și înregistrări corporative, dezvăluie proprietarii de conturi bancare secrete și companii din 21 de jurisdicții off-shore. Înregistrările prezintă informații despre peste 214.000 de companii off-shore conectate la oameni din mai mult de 200 de țări și regiuni - politicieni, evazioniști, traficanții de droguri, miliardari, celebrități, vedete din sport, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Petro Poroşenko, ex-premierul de la Kiev Pavlo Lazarenko, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi.

Printre cei implicaţi în tranzacţiile financiare ascunse se numără şi Aleksandr Babakov, care în anii 2007 - 2011, fiind deputat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, deținea 100% din acțiunile societății AED International Ltd, din Insulele Virgine Britanice (BVI), relevă portalul mold-street.com.

Deşi legea obliga parlamentarii ruşi să raporteze acţiunile deţinute în societăţi străine, Babakov a omis acest detaliu din declaraţia sa de avere. Mai mult, acesta ar fi şi unul dintre cei mai modeşti deputaţi de la Moscova, cel puţin în actele oficiale. Însă, informaţiile obţinute de la firma de consultanţă din Panama demonstrează că Babakov deţine companii străine şi imobile de lux în străinătate.

Aleksandr Babakov este şi un prosper om de afaceri, mai scrie mold-street.com. El deţine mai multe întreprinderi energetice şi hoteluri în Ucraina, iar la Moscova controla Temp-bank şi cunoscutul club de fotbal ŢSKA. Averea sa a fost estimată în anul 2012 de către revista Finans la 220 de milioane de dolari. Câţiva ani în urmă Babakov a încercat să cumpere Centrala Electrică de la Cuciurgan, cel mai mare producător de energie electrică din Republica Moldova.

Anticoruptie.md
04/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii