Parlamentul a numit un nou șef la Curtea de Conturi, în locul lui Marian Lupu

Anticoruptie.md
21/03/2024
ccrm.md

Legislativul a numit, în cadrul ședinței de joi, cu votul a 69 de deputați, noul președinte al Curții de Conturi, Tatiana Șevciuc, care va deține funcția pentru următorii cinci ani după expirarea mandatului lui Marian Lupu instalat în postul respectiv în timpul regimului oligarhului Vladimir Plahotniuc. 

Candidatura Tatianei Șevciuc a fost selectată în urma organizării unui concurs public. În total, la concurs au fost depuse trei dosare, însă unul era incomplet. Prin urmare, la proba interviului au fost admise două persoane, iar Tatiana Șevciuc a obținut cel mai mare punctaj.

Tatiana Șevciuc este doctor în economie și deține „o vastă experiență în domeniul de finanțe publice”, se precizează în comunicatul Legislativului. În 2022, a fost numită de Parlament în calitate de membru al Curții de Conturi.

Totodată, deputații au contatat încetarea mandatului de președinte al Curții de Conturi al lui Marian Lupu ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit de Parlament. Potrivit legislației, președintele Curții de Conturi este numit în funcție de Parlament, pe un termen de cinci ani, cu votul majorității deputaților aleși.

În 2009, Tatiana Șevciuc a finalizat studiile de doctorat la Academia de Studii Economice din Moldova. Deține titlul didactic de conferențiar universitar. Ea și-a început activitatea în calitate de prodecan al Facultății Contabilitate, Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Din 2019 deține funcția de membru al Consiliului de contabilitate și raportare financiară, Ministerul Finanțelor, cea de membru al Comisiei de certificare a auditorilor de pe lângă Consiliul de supraveghere publică a auditului. 

onform ultimei declarații de avere și interese personale depuse pentru 2022, Șevciuc a declarat că, pe parcursul anului 2022, a obținut venituri din salariu de la Curtea de Conturi în valoare de 134.962 de lei, în timp ce pentru soțul ei, angajat al Ministerului Afacerilor Interne, salariu de 299.497 de lei.

Totodată, Tatiana Șevciuc a ridicat salarii din activitatea didactică în valoare totală de peste 351.000 de lei, iar soțul acesteia a avut remunerare în mărime de 91.302 lei pentru aceeași activitare de la Academia „Ștefan cel Mare”. 

Noua președintă a Curții de Conturi a mai indicat 14.149 de lei de la Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD” pentru dreptul de autor. O altă sursă de finanțare constituie indemnizația soțului de 27.000 de roni obținuți de la statul român. 

La compartimentul imobile, Șevciuc a declarat două terenuri intravilan, o casă de locuit cu o suprafață de 95.4 metri pătrați dobândită în 2015 în schimbul a 604.622 de lei. În declarație mai figurează încă o casă de locuit pe numele soțului, de 55 metri pătrați, a cărei valoare nu este indicată. 

La secțiunea bunuri mobile, noua șefă a Curții de Conturi a trecut un Renault Kadjar din 2017 dobândit în 2019 cu 220.000 de lei. 

Anticoruptie.md
21/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii