Parlamentul denunță abuzurile de drept ale Curții Constituționale și cere demisia judecătorilor constituționali

Anticoruptie.md
08/06/2019
site oficial

Parlamentul  a condamnat, cu votul a 61 de deputați din fracțiunile PSRM și Blocul ACUM, acțiunile juridice din 7 și 8 iunie ale Curții Constituționale (CC), calificându-le drept abuzive și a cerut demisia tuturor judecătorilor din componența înaltei curți. Deputații au adoptat o declarație în acest sens și au anunțat că vor solicita Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra acțiunilor și deciziilor Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Anterior și Președinția, prin vocea consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi, și-a anunțat decizia de a solicita Curții Europene pentru Drepturile Omului și Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra corectitudinii deciziilor luate de CC. 

„Cu referire la ultimele Hotărâri ale Curții Constituționale, le considerăm ca fiind un abuz de drept din partea Judecătorilor Curții. Curtea a depășit competențele sale încercând prin decizie de inadmisibilitate de facto să facă o pretinsă interpretare. Această hotărâre constituie o îngrădire directă a dreptului de a alege și a fi ales al deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, mandatul cărora se încearcă a fi restrâns în mod ilegal. Constituția expune în mod clar care sunt împuternicirile deputaților și care sunt termenii legali. La fel, hotărârea de astăzi a Curții este o depășire a prevederilor Constituționale care are drept scop uzurparea calității de deputat”, a scris consilierul prezidențial.

Anticoruptie.md
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii