Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole moldovenești în Uniunea Europeană

Cornelia Cozonac
05/07/2022

Parlamentul European a votat marți, cu largă majoritate, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la 7 categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața Uniunii Europene. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul român Siegfried Mureșan

 „Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, blocând exporturile de produse agricole în țările din est. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am inițiat-o și care a fost adoptată de plenul Parlamentului European în data de 5 mai”, precizează deputatul român.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Dintre acestea, Moldova exporta anterior prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.

„Prin votul de astăzi, arătăm solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii și pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a subliniat Siegfried Mureșan.

 

Cornelia Cozonac
05/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii