Participanţii la summitul G20 condamnă războiul dus de Rusia contra Ucrainei

Anticorupţie.md
16/11/2022
Reuters

Ţările din grupul G20, reunite la summitul din Bali, au adoptat miercuri o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Reprezentantul Rusiei, ministrul de externe Serghei Lavrov, a părăsit reuniunea încă de marţi, înaintea adoptării declaraţiei finale şi lansării atacului masuv cu rachete asupra Ucrainei. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ''politizeze'' declaraţia comună a summitului.

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și exacerbează slăbiciunile din economia globală – creșterea inflației, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, creșterea insecurității energetice și alimentare și creșterea riscurilor pentru stabilitatea financiară”, se arată în declarație.

Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu ''operaţiune militară specială'', aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Puțin.

Participantele la summitul de două zile al G20 sunt Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale din Ucraina.

Anticorupţie.md
16/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii