Patru candidați pentru un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia pre-vetting începe etapa audierilor publice

Anticoruptie.md
05/10/2022
Captură video

Comisia Pre-Vetting, care urmează să aleagă șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organizează vineri prima rundă de audieri publice ale aspiranților la funcție. Prima etapă a fost ratată de patru candidați, comisia urmând să aleagă din 24 de candidați rămași în concurs.

Comisia va organiza audierile publice referitoare la integritatea financiară și etică a primilor trei candidați la funcția de membru în CSM. Este vorba de judecătorii Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț. Audierile vor începe la ora 10.00 și vor avea loc la Institutul Național de Justiție.

Din rațiuni de protejare a datelor cu caracter personal, audierile nu vor putea fi transmise în timp real de presă, dar înregistrările vor fi publicate ulterior.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 de candidați nu vor fi justificate de venituri obținute legal, aceștia vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Comisia de evaluare este constituită din șase membri. Trei dintre ei au fost numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți au fost propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Anticoruptie.md
05/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii