Patru ore de discuții și… o înțelegere amicală. Erdogan e gata să plătească parțial în ruble pentru gazul rusesc

Anticoruptie.md
06/08/2022
Sursa: Profimedia Images

Vladimir Putin și Recep Erdogan au avut un tete-a-tete de patru ore la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Ambele cabinete au distribuit ulterior comunicate de presă în care au accentuat că Rusia și Turcia își vor întări cooperarea economică.

Președintele turc Recep Erdogan este primul oficial al unei țări NATO care efectuează o vizită oficială în Federația Rură de la începutul invaziei în Ucraina din 24 februarie. Chiar dacă subiectul războiului a fost unul de primă linie, nu au fost făcute declarații oficiale în acest sens.

La discuții ar fi participat și liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a fost văzut la reședința lui Vladimir Putin de la Soci înaintea întâlnirii dintre Putin și omologul său turc.

În comunicatele oficiale s-a accentuat că cei doi au convenit să stimuleze cooperarea în domeniile transporturilor, agriculturii, finanțelor și construcțiilor. În mesajul de după discuții se mai subliniază necesitatea „implementării depline a acordului de la Istanbul, inclusiv a exportului neîngrădit de cereale, îngrășăminte și materii prime din Rusia”.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, ca o parte din plățile pentru gazul rusesc să se realizeze în ruble. O declarație la acest subiect a fost făcută de vicepremierul rus Aleksandr Novak.

„Vorbim despre convertirea în monedele naționale, iar într-o prima etapă, o parte din livrări vor fi plătite în ruble rusești. Și aceasta este cu adevărat o nouă etapă, noi oportunități, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor noastre monetare și financiare”, a declarat Novak, potrivit CNN.

Oficialul rus a mai spus că cei doi președinți au încheiat acorduri privind înființarea unui sistem financiar-bancar care „să permită companiilor comerciale, cetățenilor ruși, să plătească în timpul călătoriilor turistice și să schimbe bani”.

 

Anticoruptie.md
06/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii