PD anunţă că a adunat jumătate de milion de semnături în susținerea votului uninominal. Expert: „Ar fi putut recurge la resurse administrative”

Victoria Dodon, Anastasia Nani
27/03/2017
Captură: votuninominal.md

La doar trei săptămâni de la anunțul lui Vlad Plahotniuc privind intenția de a promova votul uninominal, liderii Partidului Democrat anunță că au adunat deja peste jumătate de milion de semnături din partea cetățenilor care susțin proiectul cu privire la schimbarea sistemului electoral. „Susținerea masivă a populației este clară”, a punctat deputatul Sergiu Sârbu în cadrul unei conferințe de presă. Pe de altă parte, unii experţi nu exclud că PD ar fi putut recurge la resurse administrative ca să adune aceste semnături. Totodată, liderii mai multor partide politice, dar și reprezentanți ai societății civile au criticat inițiativa, fiind lansată şi o petiție împotriva votului majoritar uninominal sau mixt.

Sergiu Sârbu a precizat în cadrul conferinței de presă că formațiunea a implicat în colectarea semnăturilor peste 8.000 de persoane care au mers din ușă în ușă, pe tot teritoriul țării. Vineri, 31 martie, în Legislativ ar urma să demareze dezbaterile publice la subiectul reformării sistemului electoral. „Majoritatea cetățenilor, potrivit sondajelor, susțin demersul. Este un proiect important pentru Republica Moldova și cetățeni și această susținere masivă din partea lor este clară, e un interes foarte mare. Sprijinul pentru acest proiect este unul natural și masiv. Ne bucurăm că dezbaterile asupra proiectului de lege au demarat deja în Parlament și că mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit nu doar cu obiecții, dar și cu propuneri constructive la acest proiect de lege”, a declarat Sergiu Sârbu.

Nu este prima dată când PD reuşeşte să adune semnături în termen-record. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Marian Lupu, candidatul democraţilor, a strâns numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat la CEC în doar 24 de ore de la aprobarea grupului de inițiativă și eliberarea listelor de subscripție.   

Reprezentanţi ai societăţii civile admit că PD a recurs la resursele administrative pentru a aduna semnăturile. „De la colegii din teritoriu am recepţionat mai multe semnale precum că semnaturile în susţinerea iniţiativei de modificare a sistemului electoral sunt colectate în majoritatea centrelor raionale. Anterior, în luna septembrie 2016, PD a reuşit, inclusiv prin utilizarea resurselor administrative, într-un termen-record, timp de o zi, să colecteze circa 29.000 de semnături. Pur tehnic, în aceleaşi condiţii, ar fi posibilă colectarea şi a unui număr de jumătate de milion de semnături. Cert este că această iniţiativă de colectare a semnăturilor nu este efectuată în conformitate cu prevederile Codului Electoral. Ele pot fi utilizate doar pentru a arăta suportul popular pentru această iniţiativă”, subliniază Pavel Postică, director de programe la Asociaţia Promo-LEX.  

Președintele PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat despre inițiativa de modificare a sistemului electoral pe 6 martie. În aceeași zi, pe străzile din Capitală au apărut panouri publicitare cu mesaje privind necesitatea noului sistem, iar mai multe posturi de televiziune, printre care şi cele ale controversatului om de afaceri, au început să ruleze spoturi care promovează inițiativa.

Peste doar zece zile de la conferinţa lui Vlad Plahotniuc, Doru Petruţi, directorul IMAS, a făcut publice datele unui sondaj, potrivit căruia mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova aflați în afara ţării ar opta pentru sistemul uninominal. 

Proiectul promovat de PD a fost criticat în repetate rânduri, iar la scurt timp, un grup de inițiativă a creat o petiție online prin care cetățenii sunt îndemnați să se exprime împotriva votului majoritar uninominal. În document sunt enumerate mai multe dezavantaje și consecințe negative la care ar duce implementarea modificărilor, inclusiv reducerea gradului de reprezentare a diasporei și a femeilor, precum și subminarea rolului opoziției. „În condițiile actuale de proces democratic viciat, lipsește consensul politic și social care este necesar pentru desfășurarea unui proces electoral liber și corect în cadrul sistemelor uninominal sau mixt, iar orice modificare va fi lipsită de legitimitate”, se arată în petiție

Autorii inițiativei adaugă că graba și insistența cu care PD promovează proiectul de lege este suspicioasă, „anume în preajma alegerilor parlamentare din 2018, atunci când majoritatea problemelor sistemice din Moldova nu s-au rezolvat, dar se agravează”. „Considerăm că până la alegerile parlamentare din 2018, este crucială îmbunătățirea legislației electorale, fără schimbarea sistemului electoral actual în cel majoritar uninominal sau mixt”, potrivit petiţiei.

„PD i-a întrebat doar pe cei care susțin votul uninominal. Pe noi ceilalți care nu suntem de acord cu această reformă reprezentanţii formaţiunii nu ne-au întrebat. Prin această petiție am vrut să întreb poziția persoanelor. Nu dispun de resursele PD-ului, aşa că am apelat la instrumentele online. Petițiile online nu sunt obligatorii potrivit legislației naționale, dar în lume ele devin tot mai mult instrumente de presiune socială. Datele colectate le vom prezenta Comisiei de la Veneția care va da un aviz asupra proiectului de lege”, a subliniat Sorina Macrinici, autoarea iniţiativei, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice. 

Victoria Dodon, Anastasia Nani
27/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii