Pe urmele investigațiilor CIJM// Doi distribuitori din UTA Găgăuzia, amendați cu 290 000 de lei pentru content din Belarus și Rusia

Anticoruptie.md
27/10/2023
Sursa: CIJM

Membrii Consiliului Audiovizualului au votat în unanimitate pentru sancționarea distribuitorilor Oguzsatlink SRL și ILK HALK TELEVIZIONU SRL din UTA Găgăuzia, pentru neprotejarea spațiului audiovizual național. Aceștia au retransmis programe informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă și Belarus, cu încălcarea prevederilor art. 17 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA). Ambii urmează să înceteze, în termen de 24 ore, difuzarea programelor ce încalcă securitatea informațională a țării. În investigația „Spălătoria de creieri” a UTA Găgăuzia, Anticoruptie.md a deconspirat cum în Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova, operatorii de televiziune prin cablu retransmit nestingherit posturi TV rusești, care difuzează emisiuni politice și știri de propagandă agresivă. Asta, deși din martie 2022, programele ce incită la ură, război și discriminare au fost INTERZISE, mai întâi prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, iar ulterior printr-o lege, votată de Parlament în iunie, anul trecut. Atât distribuitorii tv, cât și funcționarii autonomiei, sfidează reglementările naționale, iar dacă sunt prinși pe picior greșit, invocă „specificul” local.  Între timp, locuitorii din UTA Gagauz Yeri sunt zilnic asaltați de propagandiștii Kremlinului, care promovează deschis războiul și supremația rusă din... televizoarele lor de acasă. Poate de aceea, oamenii cu care am discutat au criticat măsurile impuse de autoritățile de la Chișinău pentru a limita dezinformarea și manipularea mediatică, iar unii s-au lăudat că Vladimir Putin este modelul lor de lider.

Oguzsatlink SRL a continuat să retransmită programe cu conținut militar, informativ și informativ-analitic de la posturile de televiziune Первый канал, НТВ, Россия 1, Россия 24, МИР 24, РБК, Беларусь 24, fiind amendat cu 100 000 de lei. ILK HALK TELEVIZIONU SRL, la fel, a retransmis programe conținut informativ, informativ-analitic și militar de la posturi din Federația Rusă: РБК, Россия 1, Россия 24, Первый канал, amenda a constituit 100 000 de lei. În iulie a.c., distribuitorii au mai fost sancționați pentru același tip de încălcări cu câte 50 000 de lei. Aceștia urmează să își legalizeze activitatea în cel mult 10 zile lucrătoare.

În plus, Oguzsatlink SRL și ILK HALK TELEVIZIONU SRL activează fără autorizație de la CA, care oferă dreptul de a retransmite o ofertă de servicii media audiovizuale. Amenzile în acest caz au constituit câte 30 000 de lei. Distribuitorii au mai fost amendați cu câte 19 000 de lei pentru asemenea încălcări, în ședința din 6 iulie 2023.

În același timp, ILK HALK TELEVIZIONU SRL, deține și difuzează postul TV „Первый народный” fără licență de emisie, fiindu-i aplicată o amendă de 30 000 de lei. Acesta a mai fost sancționat pentru o abatere similară de la lege cu 19 000 de lei, în iulie 2023.

În total amenzile aplicate azi distribuitorilor au constituit 290 000 de lei.

Anticoruptie.md
27/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii