Pe urmele investigaților CIJM// Concurs pentru patru funcții „de milioane”  de la Banca Națională

Viorica Mija
09/07/2023
Sursa: CIJM

Parlamentul a anunțat concurs public pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), chiar dacă anterior președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că viitorii membri ar putea fi numiți, iar candidaturile sunt deja analizate. În investigația MILIONARII DIN CONSILIUL DE SURAVEGHERE AL BNM, Anticoruptie.md a scris că retribuțiile membrilor consiliului întrec scandaloasele salarii ale conducerii agențiilor de stat, totodată fiind de câteva ori mai mari decât cele ale primelor persoane în stat. În context, Marian a menționat că modificarea la capitolul remunerare este una inoportună  atâta timp cât „paznicii leului moldovenesc” nu sunt plătiți din bugetul de stat, ci din sursele BNM, iar misiunea lor este una foarte responsabilă.

în investigația citată, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că în Parlament sunt deja analizate 8 candidaturi ale potențialilor membri ai Consiliului de Supraveghere al BNM, care vor fi gata să preia garda din 29 iule curent. În ceea ce privește remunerarea acestora, Marian consideră că nu este necesar de intervenit cu modificări, pentru că aceștia nu sunt plătiți din bugetul de stat, ci din sursele BNM.

„Nu vom face concurs, vom face numiri. Acum suntem la etapa selectării candidaților. Avem o listă mai extinsă, o să facem o analiză, dar e prematur să spunem nume. Analizăm vreo 7-8 persoane. BNM are buget  independent, nu se finanțează din bugetul de stat. Având în vedere  importanța crucială, e firesc ca cei care supraveghează un domeniu atât de important să fie remunerați potrivit. Eu înțeleg că este un salariu mult mai mare decât mediu, dar, cum spuneam, este vorba despre sursele proprii ale BNM”, a menționat Radu Marian.

De altă parte, juristul Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Sergiu Bozianu, spunea că organizarea unui concurs reprezintă mecanismul care asigură neadmiterea imixtiunii politicului în procedura de numire a unor persoane cu funcție de demnitate publică care, potrivit sarcinilor atribuției funcției, sunt obligate să se poziționeze în afara oricărei supuneri politice.

„Funcțiile membrilor Consiliului de supraveghere sunt de demnitate publică, iar conform art. 6 alin. (4) din legea nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcție de demnitate publică, numirea se face prin concurs, dacă legea specială nu prevede altfel. Iar legea specială – Legea nr. 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei la art. 23 alin. (7) stabilește condiții pentru a CANDIDA, iar conform alin. (5) din același art. Comisia economie buget și finanțe a Parlamentului Republicii Moldova trebuie să aprobe procedura de desfășurare a CONCURSULUI”, a explicat Bozianu.

Totuși, se pare că autoritățile au decis, într-un final, să anunțe un concurs public. 

Decizia de organizare a concursului privind suplinirea a 4 funcții de membru al Consisliului de Supraveghere al BNM a fost anunțată vineri, 7 iulie.  Conform rigorilor impuse, aspiranții la funcție trebuie să dețină o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic sau de audit ori într-o funcție științifică sau academică în aceste domenii. Dosarele vor include, printre altele, declarația pe proprie răspundere că, în cazul în care va fi numit în funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM, în termen de 30 zile, candidatul va renunța, pe durata mandatului, la funcțiile incompatibile cu funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM.

Dosarele pot fi depuse, începând cu data de astăzi până pe data de 14 iulie 2023, ora 9:00, la Comisia  economie, buget și finanțe pe adresa: MD- 2073, municipiul Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr.105, etajul 9, biroul 917 sau la adresa electronică – [email protected], în zilele de luni-vineri, în intervalul orelor 8:00-17:00. Persoana responsabilă pentru recepţionarea dosarelor este Dorin Barcari, tel.: 022 820 238.

 

Viorica Mija
09/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii